Skąd te kalorie? Kalorie, czy „kcal”?

5 lis

Kilka dni temu usłyszałam rozmowę dwóch osób, którzy zastanawiali się nad tym, czym są kalorie. Zapytałam się o to mojego Pana M. (bardzo rozumnego, rzędu naczelnego, z dietetyką mało związanego), co chciałby przeczytać na SmakFit-cie – nie zastanawiając się długo zapytał o kalorie. Skoro kilka osób pomyślało o tym samym – czas wytłumaczyć – czym, skąd i jak to jest z tymi kaloriami.

Otóż  kaloria (cal), co pamiętam z lekcji fizyki to jednostka ciepła, czyli energii. W dietetyce kalorie wyrażają ilość energii, którą przyswaja ludzki organizm przy spożyciu, na przykład, jabłka.

W życiu częściej słyszymy, a raczej widzimy na opakowaniach produktów spożywczych  „kcal”, czyli kilokalorie (wielokrotność kalorii).

1 kcal = 1000 cal.

Spokojnie- to, że słyszymy, że jogurt (oczywiście) naturalny ma 60 kalorii, nie oznaczana, że producent nas oszukuje i nie zjadamy zdecydowanie więcej niż mogłoby nam się wydawać.

Po prostu, w dietetyce znaczenie „kalorii”  znacznie odbiega od faktycznego znaczenia tej jednostki fizycznej.

Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ).

Energia zawarta w pożywieniu jest niezbędna człowiekowi do wszystkich przemian zachodzących w organizmie i pochodzi ze spalenia składników odżywczych. Głównym źródłem energii są tłuszcze i węglowodany, a w mniejszym stopniu białka, które pełnią głownie funkcję budulcową.

Niecała energia z żywności jest wykorzystywana przez organizm, ponieważ nie wszystko człowiek jest w stanie strawić i przyswoić. Dzieję się tak z niestrawnymi składnikami żywności, jak na przykład: celuloza, pentozany (elementy błonnika), czy końcowe produkty przemiany białka, kwasy tłuszczowe.

Jak oblicza się wartość energetyczną?  Skąd wiemy ile przykładowy kotlet ma kalorii?

Jeśli kilka sposobów.

Pierwszym z nich jest całkowite spalenie produktu  w kalorymetrze. W wyniku spalania generuje się ciepło, które jest mierzone. Ta wartość jest używana do określenia całkowitej wartości energetycznej żywności. Potem dokonuje się odpowiedniej korekty opartej na rzeczywistym sposobie przyswajania energii przez człowieka.

Kolejnymi metodami, dla mnie zmora na studiach, gdyż brakowało mi cierpliwości do tego rodzaju zajęć – są metody analityczne, czyli oznaczanie poszczególnych składników w laboratorium. Innymi słowy rozłożenie produktu na czynniki pierwsze: białko, tłuszcze, węglowodany i popiół.

Na koniec wartość energetyczna poszczególnych składników:

  • 1 g białka to ok. 4 kcal
  • 1 g węglowodanów to ok. 4 kcal.
  • 1 g tłuszczów to ok. 9 kcal.

About these ads

Jedna odpowiedź to “Skąd te kalorie? Kalorie, czy „kcal”?”

  1. agnieszkauscjaniuk 5 Grudzień 2012 @ 12:46 pm #

    kalorie są super!

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: