Co: Talarki Kaflarki czyli Krążki GroGry (Groszkowo-Gryczane)

Z czego:

  • kasza gryczana 1 torebka
  • mrożony groszek (nie konserwowy!!!)
  • Cebula czerwona
  • Biały ser twarogowy chudy (!!!)
  • Czosnek
  • Sól/ pieprz do smaku
  • Maślanka
  • Ew. białko
  • Mąka – szczypta

Jak:

Gotujemy kaszę gryczaną. Kiedy ostygnie mieszamy ją z serem białym twarogowym. Dodajemy maślanki – tyle, aby wszystko się lepiło. Jeśli nie – dodajmy białko. Trzeba sprawdzać na bieżąco, kiedy zacznie się lepić. Mamałygi nie są wskazane.

Ugotujmy groszek zielony do miękkości. Rozgniećmy go, zblenderujmy, przeciśnijmy przez praskę. Ja musiała przecierać przez sitko i…wyciskarkę do czosnku – polecam jako ćwiczenie cierpliwości!:) Manualne zajęcia są niezastąpione! Dodajmy czosnek, trochę soli. Trochę maślanki – można też wody – będzie jeszcze bardziej SmakFit.

Ulepmy krążki z masy kaszowo- serowej i niezależnie z groszkowej. Układajmy na krążku kaszowym groszkowy i jako „wisienka na torcie” – uwieńczenie cuda – połóżmy krążek z cebuli.

Możemy zamienić kolejność mas – ale według mnie kolor cebuli lepiej komponuje się zielenią groszku niż… gryczanym (dobre określenie brązu fekaliowego;)) kolorem.

Włóżmy do piekarnika na ok 20 min w 180 stopniach.

Smacznego:)