Kto powiedział, że krem są tłuste i pełne kalorii … pustych do tego!

Kłamstwo! Pomówienia!

Jak oszukać siebie a dla organizmu postawić sobie przysłowiowy „plusik w niebie”?

Otóż znalazłam na to sposób.

Co: Ciasto Picasso z kremem nietłustym

Z czego:

Ciasto

  • mąka 2 szklanki
  • masło 1/2 kostki
  • maślanka 1/2 szklanki
  • woda mineralna gazowana (jeśli nie będzie się ciasto kleić)
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • kakao w proszku odtłuszczone (byłoby super!) dla dzieci

 

Krem:

  • Jogurt jagodowy 0% tłuszczu 400 ml
  • żelatyna 3-4 łyżeczki
  • budyń czekoladowy 1/2 opakowania
  • woda   1/2 szklanki
  • mleko 0% -0,5% 1/2 szklanki
  • ew. słodzik

 

Jak?

Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na czas bliżej nieokreślony (mniej więcej czas, który poświęcimy na zrobienie kremów)

Kremy:

W 100 ml wody rozpuszczamy żelatynę (wg zaleceń na opakowaniu), mieszamy z jogurtem i wkładamy do lodówki lub zamrażarki (jeśli czas goni). Wyjmujemy wtedy, kiedy konsystencja będzie przypominała gęstą śmietanę lub sztywny jogurt.

Mleko gotujemy i dodajemy budyń rozpuszczony w wodzie – gotujemy, aż stężeje. Zdejmujemy z ognia i czekamy spokojnie aż stężeje.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Jednak najlepiej zapoznać się z instrukcją lub poznać się z piekarnikiem.

Wielokrotnie pełna entuzjazmu, zafascynowana przepisem i pełna wiary i zaufania do mojego piekarnika… musiałam weryfikować swoją postawę, konfrontując moją postawę wobec piekarnika, który bezlitośnie wysuszał ciasto na wiór lub motywował swoim ciepłem ciasto w taki sposób, że wyglądało jak przed włożeniem… zakalec zakała .

Przeważnie starcza ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu – wykładamy krem i budyń na niego w dowolny, według uznania wzór. Istnieje oczywiście opcja dla wrogów kulinarnych przedsięwzięć – wyłóż, rozmaż i pozostaw „w cholerę” – opcja nie gorsza i na pewno też smaczna:)

Potem? Smacznego!

 

ciasto kruche