Pamiętacie  taki  angielski serial „Co ludzie powiedzą?”. Pani Hortensja jak nasza Pani Dulska. Wnętrza w kwiaty, ulice… na swój sposób był dla mnie bardzo brytyjski. Od dziecka główna bohaterka-  Pani Hortensja kojarzyła mi się z rogalikami, ciastkami kruchymi i ? Konfiturami.

Bardzo brytyjsko! Co prawda nie tak jak  Sherlock Holmes, czy Panna Marple, ale  te  z kolei kojarzyły mi się  herbatą z cyjankiem czy krwią na koszuli…

Ale wracając do tematu, a właściwie stołu – osobiście nie przepadam za ciastami z dżemem i innymi przeto warami z owoców, dlatego  chcąc zrobić coś brytyjskiego dla oka, zamieniłam konfitury dla  podniebienia na … mak!  Bo czemu mak musi być tylko na święta?

Zapraszam!

Co : Rogalikowe  sMaki, czyli kruche  rogaliki z makiem

Z czego:

Kruche  ciasto:

  • 1  szklanka  mąki
  • 10 dag masła
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • otręby 2 łyżki

Masa makowa:

  • 1 szklanka maku
  • Zapach waniliowy
  • 1 łyżka miodu

Jak?

Zagniatamy składniki  na ciasto.  Wkładamy na trochę do lodówki. Mak namaczamy przez 2 godziny  w wodzie, następnie gotujemy i odlewamy wodę. Najlepiej zrobić to na bardzo drobnym sicie lub na gazie. Mak mieszamy z miodem i olejkiem.

Ciasto rozwałkowujemy w kształt koła. Tniemy nożem po przekątnych, tak jak pizzę. Na każdy z trójkątów nakładamy po łyżeczce maku i zwijamy od zewnątrz do środka.

Piec w 200 przez ok 20 min. Aż się zarumienią.

Brzmi strasznie, ale  jest banalne!