Moi znajomi wiedzą – mięsa nie jadam, prócz pasztetu mojej Babci. Dodam, że przyczyną jest bardziej moja bogata wyobraźnia i konsystencja mięsa niż poglądy. Na co dzień nie mam dla kogo szykować , niestety, ale w końcu znalazł się wdzięczny odbiorca i dodam – kiedy jadł trzęsły mu się uszy. Zatem nastał dzień wielki – pierwsze takie w historii wydarzenie na SmakFit- cie. Proponuję na obiad mięso!

Co: Misz-masz na talerzu, czyli kurczak z morelami w sosie pomidorowym

Z czego:

  • Pierś kurczaka
  • Pomidory z puszki pół
  • Morele 10 sztuk
  • Curry szczypta
  • Imbir szczypta
  • Pieprz Cayenne szczypta
  • Oliwa z oliwek

W jaki sposób:

Pierś kurczaka myjemy pod wodą i wykrawamy tłuste elementy. Smarujemy oliwą i smażymy z dwóch stron na patelni. Kiedy położymy na drugiej stronie wlewamy sok i pomidory z puszki. Przyprawiamy pieprzem i curry oraz imbirem. Dusimy przez 5 minut. Kroimy w paski lub…. Jeśli nie dbamy o formę – kroimy na drobno morele. Wrzucamy do mięsa na patelnię i dusimy przez jeszcze 5 minut, tak aby za bardzo sok nie odparował. Gotowe? Zapraszam!