Noworocznie! Wszystkim Pacjentom, Klientom i Czytelnikom życzę jak najwięcej przyjemności w roku 2012 !

A tymczasem propozycja na karnawał, która szybko zniknęła ze stołu.

Co: Blinki jak Malinki, czyli Bliny gryczane z pastą

Z czego:

  • Mąka gryczana 200 g
  • Mąka pszenna 240 g
  • Drożdże świeże 50 g
  • Mleko ok 400 ml
  • Cukier łyżeczka
  • Białko jaja 2
  • Masło 100 g

W jaki sposób: Zacznijmy od zaczynu – drożdże rozpuśćmy w letnim mleku (ok 100 ml) i dodajmy cukier wraz ze szczyptą mąki pszennej. Pozostawmy w ciepłym miejscu, aż wyrośnie.

W tym czasie wymieszajmy mąki, a masło rozpuśćmy. Kiedy zaczyn wyrośnie odpowiednio (powinien przynajmniej podwoić swoją objętość. Następnie wymieszajmy z mąką i zagniatajmy dodając stopniowo mleko z masłem. Jeśli ciasto nie będzie odchodzić od dłoni przy wyrabianiu należy dodać trochę więcej tłuszczu (niestety!). Na koniec ubijmy białko i dodajmy do wyrobionego ciasta. Wymieszajmy łagodnie. I znów pozostawmy w ciepłym miejscu pod przykryciem …na trochę do wyrośnięcia. Smażymy na patelni w niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor. A po? ODSĄCZAMY na papierze – aby tłuszczu trochę zabrać z blinek.

Pasta serowa

Z czego:

Ser twarogowy chudy 100g Kefir/ Maślanka – do otrzymania konsystencji gęstego jogurtu Opcjonalnie czosnek

W jaki sposób: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a najszybciej – miksujemy.

Smacznego na ciepło i smacznego na zimno!