Na szybko i na ciepło!  To początek serii makaronowej.
Trochę makaronu, trochę kolorowej kapusty i? Trochę mięsa – kabanosów… ale drobiowych!

Dlaczego? Jak już wiecie w przypadku kabanosów rodzaj mięsa, z których są zrobione również ma znaczenie.

50 g kabanosów drobiowych to ok 209 kcal i mają 17 g tłuszczu.

50 g kabanosów wieprzowych to ok 266 kcal i mają 25 g tłuszczu. To robi różnicę!
Co: Makaron z wkładką

Z czego:

  • Makaron muszelki
  • Kabanosy 50 g
  • Kapusta czerwona pół szklanki (część główki mieszcząca się w dłoni)
  • Czosnek 2 ząbki
  • Bazylia
  • Przyprawy: pieprz Cayenne, sól, pieprz

W jaki sposób:

Kroimy drobno kabanosy i wrzucamy na suchą patelnię. Czekamy aż wytopi się tłuszcz. Część odlewamy. Do kabanosów dorzucamy poszatkowaną kapustę i poszatkowany czosnek. Obsmażamy do miękkości.
W tym czasie gotujemy makaron, ale tak, aby się nie rozgotował.
Wrzucamy na patelnię i wszystko mieszamy. Makaron powinien lekko się zarumienić.
Podawać na ciepło z liśćmi bazylii.