Tort dla Magdy, czyli tort czekoladowy z lekkim kremem z owocami

W zeszłym tygodniu moja przyjaciółka miała urodziny. Kolega w sumie też, ale pierwszeństwo mają Panie, więc najpierw  o torcie dla Niej!  Dziś  mamy Tłusty Czwartek, więc proszę nie rozliczać SmakFitu  za celebrowanie tego „święta”

Z okazji… takich okazji czasami coś piekę. Po prostu uważam, że torty są najbardziej bajecznymi słodyczami i wcale nie muszą być bardzo tuczące!

Z czego:

  • Mąka  pszenna 1 ½szklanki
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 maślanki (jeśli będzie zbyt sucha masa – dopełnijmy  gorącą wodą)
  • ½ kostki masła

Krem:

  • ½ kg sera twarogowego chudego zmielonego
  • ½ szklanki cukru
  • Szklanka mieszanki kompotowej
  • Żelatyna 5 łyżeczek
  • ¾ szklanki wody

W jaki sposób:

Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy, dodajemy rozpuszczone masło i maślankę. Dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 40-50 min.

Gotujemy przez chwilę mieszankę owoców. Dodajemy 5 łyżeczek żelatyny i rozpuszczamy ją. Ale pamiętajmy, aby jej nie zagotować. Czekamy do ostygnięcia  i dodajemy do sera wraz z cukrem. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje.

Kiedy ciasto ostygnie nasączamy je dowolnym płynem…  polecam wiśniówkę!  Jednak bardzo dobrze sprawdza się również klasyczna herbata. Kiedy krem stężeje nakładamy  na ciasto i wyrównujemy łyżką lub nożem. Krem może trochę spływać, co nie każdemu może się spodobać, dlatego postanowiłam udekorować lekkimi biszkoptami. Jeśli nie będą przylegać  do ciasta proponuję przez chwilę moczyć je w zalewie do nasączania. Tort włóżmy do lodówki na jakiś czas, aby masa nie zrobiła się matowa lub od temperatury nie zaczął się „pocić”.

Pyszne – Smacznego!