Dla wszystkich fanów SmakFitu – Radosnych Świąt z jajem!:)

A także kolorowych mazurków, ale z umiarem.

A skoro mowa o mazurkach – nie może zabraknąć przepisu ode mnie.

Zapraszam!

Co: Przez żołądek  do serca – Mazurek na chłopaka z Mazur

Ciasto:

Z czego:

  • Żółtka 2 sztuki
  • Mąka pełnoziarnista 2 szklanki
  • Masło 1 kostka
  • Cukier  ½  szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki

W jaki sposób:

Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na godzinę. Następnie wyklejamy formę do pieczenia uprzednio wysmarowawszy tłuszczem i wysypując bułką tartą. Pieczemy do momentu zarumienia ciasta w temp 190 oC

Masa i maska strojna dla mazurka

Z czego:

  • Masa kajmakowa puszka
  • Kakao łyżka
  • Bakalie

W jaki sposób:

Masę z puszki dzielimy na porcje. Do jednej dodajmy kakao. Smarujemy ciasto w fantazyjny sposób… dowolny! I układamy na niej bakalie. Ja wzięłam orzechy  włoskie, płatki migdałowe oraz szczyptę sezamu.

Nic prostszego!

Smacznego!