Czasami, a nawet często zdarza się tak, że wpadamy do domu na chwilę i lecimy dalej. Życie. Ale cóż zrobić – jeść trzeba. Nie uznaję pomijania posiłków na rzecz podjadania czy  zwiększania posiłków późną porą… Istnieje wiele badań, które dowodzą, że im późniejsza pora posiłku.. sytego, tym szybciej zwiększa się masa ciała.

Ale zamiast szerzyć czarnowidztwo – propozycja szybkiego obiadu… kolacji?

Co: „Wpadam i lecę dalej”, czyli pesto po polsku ( makaron z pastą słonecznikową z cebulą i koprem)

Z czego:

  • Makaron razowy garść
  • Pestki słonecznika 3 łyżki
  • Koperek pęczek
  • Cebula 1 lub ½ sztuki w zależności od intensywności smaku jaki chcemy otrzymać
  • Sól/  pieprz do smaku
  • Jogurt naturalny –  do rozcieńczenia

W jaki sposób:

Gotujemy makaron, ale nie rozgotowujemy. Co więcej – jeśli ktoś nie jest przekonany do razowych makaronów  i jego wysokiej wartości odżywczej… może czas przygotowania skłoni do korzystania z niego.

Dlaczego?

Czas gotowania makarony razowego to ok 5- 8 min, natomiast zwykły makaron ok 12 min.

Aby zahartować – przelejmy po ugotowaniu zimną wodą. Ale wtedy ostygnie. Więc jeśli nie mamy czasu na odgrzanie – zostawmy jak jest.

Do miski wkrajamy uprzednio obraną cebulę. Nie musi być drobno siekana. Pestki prażymy na patelni i dosypujemy do cebuli wraz  z koper. Następnie miksujemy blenderem.  Jeśli czujemy, że jest zbyt gęsty dodajmy odrobinę jogurtu naturalnego, który dodatkowo lekko zakwasi smak.

Pastę łączymy z makaronem. Przyprawiamy solą i pieprzem. I? Gotowe.

Łączny czas 12 min? To chyba nie wiele?

Smacznego!