Przyznam szczerze, że patrząc za okno trochę jestem zdezorientowana jaki jest teraz miesiąc. Wiosna w pełni, prawie lato, a na dworze zamiast ciepłego letniego deszczu z nieba leje się nie wiadomo co… grunt, że nie śnieg. Dziś – wreszcie pojawiło się słońce!

Przed chwilą SmakFit zaczepił na ulicy Anglik – w wyjątkowo w dobrym nastroju – zaraźliwym! Dlatego postanowiłam dodać  koloru „letnim” dniom. W końcu wiosna to nie czas na… jesienna depresję. Jak wspomniałam wcześniej – okres truskawkowy – dużo witaminy C (więcej niż jest w cytrynie, czy grejpfrucie) oraz pięknej czerwieni z antocyjanów (chronią przed nowotworami, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają wzrok).

Co: Mix smaków, czyli sałatka z truskawkami i dwukolorowym sosem… nic prostego!

Z czego:

  • Sałata do woli
  • Truskawki do woli
  • Siemię lniane
  • Oliwa z oliwek

Sosy:

  • Miód
  • Musztarda Sarepska
  • Sok z cytryny
  • Płatki jęczmienne
  •  Mus truskawkowy z kilku truskawek
  • Miód

W jaki sposób:

Sałatę oraz truskawki myjemy dokładnie. Układamy na talerzu liście sałaty, na które rozkładamy truskawki, część warto pokroić, jeśli są zbyt duże.

Przygotowujemy sosy. Pierwszy – mieszamy musztardę z miodem i sokiem z cytryny w proporcji 1:1.

Drugi – kilka truskawek odszypułkowujemy i miksujemy z niewielką ilością miodu lub większą.

Na patelni prażymy płatki jęczmienne oraz siemię lniane. Płatki dodaję do sosu musztardowego.

Sałatkę polewamy sosami i posypujemy siemieniem. Na koniec warto skropić wszystko oliwą. Doda smaku, a przede wszystkim przyswoicie witaminy.