SmakFit był na wakacjach. Na wakacjach w rajskim ogrodzie – poważnie!

Jabłoń na jabłoni, śliwka śliwką poganiała. Nie skorzystać z takiej obfitości ogrodu byłoby niepoważne.  Nawet wybierając owoce do Sangrii zamiast pomarańczy wybrałyśmy z przyjaciółką mirabelki i antonówki.

A na jaki deser miałyśmy ochotę?

Szarlotka na kruchym cieście! Dietetyczna!

Przygotuję ją również na sobotę – będę mieć specjalnych gości.

Co: Szarlotka na kruchym cieście, czyli „nie-bigotka” piecze „nie- w – mieście”

Z czego:

Przepis przedstawię nieco inaczej – robiłam wszystko na oko i nie miałam wagi.

Miarka – żeliwny kubeczek

  • Jabłka kwaśne (antonówki, papierówki) ok 1kg
  • Otręby owsiane 1/2 miarki
  • Mąka pszenna typ 650 1 miarka
  • Płatki owsiane 1/2 miarki
  • Masło prawdziwe ¾ kostki
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Maślanka aby ciasto mogło się zagnieść
  • Cynamon

 

W jaki sposób:

Płatki, otręby, mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy z miękkim masłem oraz odrobiną maślanki, aby ciasto było spójne. Odkładamy do lodówki na około 30 min. W tym czasie kroimy jabłka i dusimy w garnku, aby zachować niektóre kawałki jabłka w całości.

Następnie wylepiamy formę ciastem i nakłuwamy widelcem. Pamiętajcie aby wyłożyć ją pergaminem, aby ciasto nie przywarło do blachy. Pieczemy w 200 o C do momentu zarumienienia się ciasta. Kiedy będzie gotowe wykładamy jabłka na ciasto, posypujemy płatkami owsianymi i cynamonem. Wkładamy do piekarnika na ok 10 min i co dalej?

Smacznego!

P.S. Polecam w takim wydaniu diabetykom