Placki „racki” jak szczypiące raczki czyli pikantne placki z dyni i marchwi (wegetariańskie) – Przepis Mamy Basi

SmakFit nie je mięsa – przyznaję się bez bicia. Mimo to nie należę do aktywnych ani nawet pasywnych tępicieli mięsożerców. Żadnych ukrytych ideologii. Po prostu nie lubię mięsa.

Dla wielu zatroskanych stanowi to inspirację w kuchni, żeby nakarmić mnie – „odmieńca”.

– Przecież to Twoje jedzenie to żadne jedzenie – słyszę często. W gruncie rzeczy to bardzo ciekawe, bo poznaję nowe smaki. I właśnie dziś zaprezentuję Wam jeden z nich.

Co:

Placki „racki” jak szczypiące raczki czyli pikantne placki z dyni i marchwi (wegetariańskie) – Przepis Mamy Basi.

Z czego:

  • Dynia makaronikowa
  • Cebula
  • Marchew
  • Jajko
  • Mąka żytnia do zagęszczenia (od SmakFit: można też wybrać otręby)
  • Pieprz, sól do smaku
  • Papryka ostra – szczypta
  • Chili – szczypta

Warzywa ścieramy na tarce na wiórki. Proporcje:  według źródła, czyli doświadczonej Mamy: na oko….;)  1 cebula i 3 takiej samej wielkości, jak cebula, cząstki dyni oraz 1 marchew…lub dwie.

Dodajemy jajko i mąkę do zagęszczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, dosypujemy przypraw. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.

Dietetyczna uwaga: Po smażeniu odciśnijcie placki na papierowym ręczniczku, żeby zabrać z nich trochę tłuszczu. W wersji dla dzieci i osób z chorobą wrzodową czy zapaleniem błony śluzowej żołądka – nie dodawać ostrych przypraw (papryka, chilli), ale zastąpić dużą ilością kopru.

Można serwować z ketchupem, polecam też z jogurtem naturalnym.

Smacznego!