Nowy Rok – 2013! Wszystkiego najlepszego, aby ten 2013 był „lżejszy” od poprzedniego, czyli
tamtego 2012. Karnawał rozpoczęty – czas imprez przebieranych, a nawet rozbieranych,
roztańczonych i podpieranych!
Jak to z ludzką naturą bywa: zaczynamy zabawę z zamiarem… umiaru, ale kończymy często z
nadmiarem jedzenia lub picia – a potem przychodzi słynny „dzień po”.
Dla niektórych jest to ból głowy, nudności, dla innych pospolity, chodź za każdym razem odczuwany
(rzekomo) inaczej – kac! (przepraszam, za głośno…)
Skąd to się bierze?
Przyczyn może być kilka. Pierwszą z nich jest toksyczny dla organizmu aldehyd octowy, czyli produkt
przemiany etanolu. Inną teorią jest odwodnienie, gdyż aldehyd octowy hamuje działanie hormonu
odpowiadającego między innymi za regulację gospodarki wodnej.
Następną przyczyną, moim zdaniem bardzo trafną, jest ilość zanieczyszczenia pitego trunku
metanolem. Jest to związek bardzo toksyczny dla organizmu. Najwięcej jest go w koniaku, winie
czerwonym, a najmniej w białym winie, wódce czy spirytusie.

Jak pozbyć się tej „zmory”?
Na pewno warto pić dużo wody, soków witaminowych czy napojów izotonicznych (nie
energetycznych!), aby uzupełnić elektrolity. Dobrze robi rano śniadanie z jajem… na przykład
jajecznica.
Dużo osób praktykuje picie kwaśno-słonego soku z kapusty lub ogórków albo żurku.
Dla Was przygotowałam inny pomysł, niektórym dobrze znany – zupa zalewajka.

How to dispose a hangover?

Surely, it is proper to drink a lot of water, vitamin juices, or isotonic drinks ( not energy drink like red bull! ). You need it  to implement electrolithium. Try to eat breakfast with eggs – a scrambled eggs it’s a good idea. Some people drink acidly -salty juice, eat sour cucumbers or drink sour milk .

I have prepared other idea for you.  My friends find it delicious – Not a sour barley soup – zalewajka soup

Co: Zalewajka

Z czego:
– butelka białego barszczu
– 2 kg ziemniaków
– 3 ząbki czosnku
– 1 liść laurowy
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– śmietana 9% lub 12% – mały kubeczek

W jaki sposób:
Myjemy i obieramy ziemniaki. Kroimy drobno w kostkę i gotujemy z liściem laurowym i zielem
angielskim. Ziemniaki powinny się rozgotować. Dolewamy całą butelkę barszczu białego, dodajemy
czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok 10-15 minut I zestawiamy z ognia. Kiedy zupa
przestygnie dodajemy śmietanę. I gotowe.

Polecam podawać z poszatkowaną pietruszką i koperkiem.

What: Not a sour barley soup , not a borch, but  zalewajka

Ingredients:

  •  1 bottle of sour barley soup
  •  2 kg potatos
  •  3 garlic
  •  1 bay leaf
  •  5 granules pimento
  •  cream 9 or 12 % of fat – small cup

How to do it?

Wash and peel potatoes. Slice finely into cubes and cook with the bay leaf and pimento granules. Potatoes should overcook. Pour the entire bottle of white borscht with garlic. Simmer for about 10-15 minutes more. Add cream soup when soup will be cooler. It’s  done :) 

Recommended served with shredded parsley and dill.

Enjoy!

Smacznego! Świetnie robi na kaca!

zalewajka3