Jest czas na owoce sezonowe, ale co zrobić jak chce się coś zrobić, a nie ma z czego zrobić? Nie miałam owoców, ani jajek, nie miałam też śmietany i sera na dietetyczny deser mleczny – a ochota na wilgotne ciasto rosła. Postanowiłam spróbować skręcić coś z „niczego”.

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3/4 szklanka maślanki dopełnić wodą gazowaną

Suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne. Wymieszać starannie. Piec ok. 35 minut w 180°C aż patyczek był suchy. W lodówce miałam dżem truskawkowy z żurawiną – rarytas? Owszem – końcówka przepysznego upominku od Mamy Michała. Podsumowując – zrobiłam COŚ PYSZNEGO z niczego:)

Jeden kawałek (30 g) ma ok 90 kcal. Dla porównania taki sam kawałek ciasta typu Murzynek ma 120 kcal. Różnica jest widoczna, zwłaszcza przy kolejnych kawałkach.

It is time for the season fruits, but what if You want to cook something, and there’s nothing to cook with? I had no fruit or eggs, I had no cream and cheese for dietary dairy dessert – the appettence for moist cake was growing. I decided to try to cook something from „nothing”.

  • 1.5 glass of the flour
  • 3 / 4 glasses of the sugar
  • 2 spoonfulfuls of the cocoa
  • 1 teaspoonful of the baking powder
  • 1 / 3 glasses of dissolved butter
  • 1 teaspoonful of balsamic vinegar
  • 3 / 4 glass of the buttermilk to fill up with the sparkling water

Mix dry ingredients, to add fluent ingredients. To mix carefully. Bake  35 minutes in 180 ° C as far as the stick was dry. I had scraps of the strawberry jam with cranberries in the fridge- a rarity? Yes, the delicious gift from Michael’ s Mother. To sum up – I did SOMETHING (delicious)  out of nothing🙂

One piece of this cake (30 g) has 90 kcal. In comparation – the same piece of  choco-cake has 120 kcal. This is the difference…but with  two pieces this will be the BIG difference.

tort