A propos ostatnich wydarzeń sportowych –  czy czujecie rozczarowanie, kiedy Wasza ulubiona drużyna sportowa przegrywa?

ba bloga

Naukowcy z francuskiej szkoły INSEAD Business School przez dwa sezony analizowali diety kibiców Narodowej Ligi Francuskiej NFL z dwóch miastach.

Dotychczas zauważono zależność między wynikiem gry a nieostrożną jazdą samochodem, zawał Em serca, a nawet przemocą w rodzinie. Niedawno naukowcy odkryli kolejną zależność…

Wyniki naszych ulubionych drużyn wpływają na naszą dietę!

Przez dwa sezony badano kibiców futbolu Francuskiej Ligi Narodowej.

Badanie, opublikowane w czasopiśmie Psychological Science, wykazały, że fani:

– kibic spożywa ok. 16% więcej tłuszczów nasyconych, kiedy drużyna przegrywa mecz, w porównaniu z dniem , kiedy nie ma meczu.

– kibic spożywa 9% mniej tłuszczów nasyconych, kiedy drużyna wygrywa w porównaniu z dniem zwykłym.

Naukowcy zauważyli te same tendencje wśród widzów (ale nie kibiców) futbolu, jeśli drużyny grają do samego końca „łeb w łeb”.

Z badań tych wynika, że ludzie jedzą lepiej, gdy ich drużyna piłkarska wygra, a gorzej, gdy przegra, zwłaszcza jeśli przegra niespodziewanie.

W innym badaniu obserwowano grupę francuskich kibiców piłki nożnej.  Wyniki wykazały, że grupa kibiców przegranej drużyny w dniu meczu, częściej wybierała chipsy i słodycze, niż ci, którzy pisali o wygranej. Druga grupa wybierała zdrowsze posiłki, jak winogrona czy pomidory.

 

Naukowcy piszą, że wynikać to może ze stresu związanego z poczuciem tożsamości sportowej. Gdy drużyna przegrywa kibice odreagowują poprzez jedzenie przekąsek, a fani zwycięskich zespołów mają większą samokontrolę.

Ciekawe wnioski, prawda?

Najlepiej po przegranej skoncentrujmy się nad tym, co faktycznie nas irytuje i czy jest to realny problem, który nas dotyczy i jak sobie z nim poradzić.