Prawidłowo zbilansowana dieta zapewnia zdrowie matce i jeszcze nienarodzonemu dziecku, aby rozwijało się prawidłowo i było zdrowe w dorosłym w życiu.  Czy chodzi tylko o odporność na choroby zakaźne, alergie, czy silny organizm? Bez nazwy 1_edytowany-1 Naukowcy odkryli, że jakość diety wpływa także psychikę dziecka.

W czasie ciąży kobiety mają wiele „zachcianek”. Czasami jest to czekolada innym razem pasta jajeczna, najlepiej w ilości hurtowej… a czy macie ochotę na coś niezdrowego?

Z badań wynika, że matki, które jedzą dania typu Fast- food w czasie ciąży mają większe prawdopodobieństwo, że ich dzieci będą miały problemy psychiczne.

Badanie, opublikowane w czasopiśmie American AcadeResults pokazuje, że matki, które jedzą więcej niezdrowej żywności w czasie ciąży, na przykład słodkich napojów, płatków śniadaniowych i słonych przekąsek, rodzą dzieci z problemami behawioralnymi, takimi jak agresja, napady złości czy stany lękowe.

Dodatkowo, wyniki pokazują, że dzieci, które jedzą więcej niezdrowej żywności w pierwszych latach ich życia (do 3 roku życia), lub które nie jedzą posiłków o odpowiedniej wartości odżywczej są częściej agresywne albo mają stany depresyjne niż te, których dieta pokrywa zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze.

 

A well-balanced diet provides the mother and the unborn child health still to be developed properly and be healthy in their adult life.

Is it a matter of good resistance to infectious diseases, allergies, and a strong body? The researchers found that diet quality also affects the psyche of the child.

During pregnancy, women have a lot of „whims”. Sometimes it is a chocolate egg pasta another time, preferably in bulk … and if you want something unhealthy?

The research shows that mothers who eat meals as a fast-food during pregnancy are more likely that their children will have mental problems.

The study published in the Journal of the American AcadeResults shows that mothers who eat more junk food during pregnancy, such as soft drinks, cereals and salty snacks, have children with behavioral problems such as aggression, tantrums or anxiety.

In addition, the results show that children who eat more junk food in the first years of their life (up to 3 years of age), or who do not eat food with adequate nutrition are more aggressive or have depression than those whose diet is necessary for the required nutrients.