Czym jest klasyczny polski obiad? Jest wiele definicji – dla niektórych będzie to kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą kwaszoną, ktoś inny powie, że to kluski z mięsem i gotowaną marchewką, a ja przedstawiam Wam moje skojarzenie – kotlety mielone z surówką z marchwi.Może to dziwnie brzmieć w ustach osoby, która nie je mięsa, jednak wiele osób potwierdzi – gotuję nie tylko dla siebie, zatem gotuję z jajem. Och! Przepraszam – z mięsem.Propozycja moja wynika z chęci zaprezentowania ponownie kuchni dietetycznej – lekkostrawnej, nietłustej, jednocześnie o smaku  kuchni tradycyjnej jak u babci lub mamy.

What is a classic Polish dinner? There are many definitions – for some it will be a pork chop with mashed potatoes and sauerkraut, someone else will tell you that the noodles or dumplings with meat and cooked carrots. But for me it is a chop with carrot salad. This may sound strange in the mouth of a person who does not eat meat, but many people will confirm – I cook not only for myself, so I can cook with a meat. I would like to present you (againJ) diet cuisine- easily digestible, non-greasy, but flavor of traditional food like from Grandma’s or Mum.

Składniki:

  • Mięso z piersi indyka 400 g/ turkey breast meat     400 g
  • Jajka/1 sztuka / 1 egg
  • Cebula 1 średnia/ Onion 1 medium
  • Czosnek mały ząbek/ a small clove of garlic
  • Pieprz szczypta/ pinch of pepper
  • Ostra papryka szczypta / pinch of hot pepper

Surówka/ Salad:

  • Marchew 2 duże/ 2 Carrots
  • Jabłko 1 średnie/ 1 medium apple

Kroimy mięso na drobne kawałki i miskujemy (możemy też użyć blender). Dodajemy jajko i pokrojoną drobno cebulę. Na koniec dodajemy przyprawy. Formujemy kotlety i kładziemy na rozgrzanej patelni. Jeśli mamy patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu to dobrze, na zdrowie, jednak jeśli nie używamy niewielkiej ilości oleju roślinnego. Każdy kotlet smażymy 5 min z każdej strony. Po smażeniu dokładnie odsączamy na ręczniku papierowym.

Marchwki i jabłko myjemy dokładnie. Ścieramy na tarce lub korzystamy z przywilejów techniki, czyli robota kuchennego. Skropmy oliwą lub olejem, aby zwiększyć przyswajalność witamin.

Cut the meat into small pieces and mixed (you can use a blender). Add the egg and chopped onion. At the end, add the spices. Form the chops and put on a hot pan. If you have a pan, where you can cook without fat is good for health, but if you do not- use a small amount of  oil. Each chop fry 5 minutes on each side. After frying, withdraw carefully on a paper towel.

Bez nazwy 1

kotlety