Moi pacjenci często mnie pytają, czy jeśli nie kupią chleba żytniego to czy mogą jeść biały chleb?

Jaka jest różnica między chlebem razowym a żytnim?

Chcąc rozwiać wszelkie wątpliwości śpieszę z odpowiedzią, czyli o chlebie znów słów kilka.

Otóż określenie chleb „żytni” określa gatunek mąki.  Pieczywo może być pszenne, żytnie, ryżowe, kukurydziane, ale to czy jest razowe czy „białe” określa typ mąki.

Jak wcześniej Wam pisałam – im mąka jest mniej przetworzona (razowa) tym bogatsza w składniki odżywcze.

 

A propos mąki żytniej znalazłam badanie, w którym dowodzą, że produkty z mąki żytniej mogą mieć wpływ w profilaktyce raka prostaty.

W badaniu kohortowym mężczyzn z Islandii okazało się, że częste spożywanie (3-5 razy w tygodniu) chleba żytniego w okresie dorastania był związane ze zmniejszeniem ryzyka raka prostaty , a szczególnie przypadków śmiertelnych.

Co ciekawsze, dla porównania częste spożywanie płatków owsianych w okresie dojrzewania nie było związane z ryzykiem raka prostaty.

 

Różnica może wynikać z ilości lignanów w tych produktach. Mianowicie płatki owsiane zawierają  tylko połowę wartości lignanów w życie a także  zawierają różne rodzaje tych substancji. Istnieje hipoteza, że działanie żytniej mąki na profilaktykę raka prostaty wynika z połączenia lignanów i błonnika w życie.

Czy te wyniki te podkreślają istotnej roli diety od początku życia na choroby nowotworowe? Jasne, że tak!

 

  • Lignany: wykazują zdolność neutralizowania wolnych rodników, które w nadmiarze mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób m.in.  nowotworów, miażdżycy, chorób neurodegeneracyjnych, autoimmunologicznych, chorób układu pokarmowego, oddechowego, a nawet przyśpieszyć starzenia się. Niektóre z nich wykorzystane są w terapiach hormonalnych kobiet (hormonalna terapia zastępcza)

 

smakfit001

 

 Źródła:

Cancer Causes Control. 2012 June; 23(6): 941–950. Published online 2012 April 25. doi: 10.1007/s10552-012-9965-2

Borgis – Postępy Fitoterapii 1/2013, s. 42-47