W tym roku mamy prawdziwą Polską Złotą Jesień. Można powiedzieć, że wciąż dni są wyjątkowo ciepłe jak na tę porę roku. Mimo wszystko jest już chłodno i łatwo się przeziębić, dlatego dziś propozycja na rozgrzanie z warzywa typowo jesiennego – dyni. Jest to warzywo dość modne w tym okresie i nie ma się co dziwić – ładny kolor, kształtne a do tego niskokaloryczne. Dyni nie zaleca się osobom chorującym na cukrzycę ze względu na tendencję do podwyższania cukru (wysoki indeks glikemiczny), ale polecam wszystkim tym, którzy mają problemy z chorobą refleksową żołądka lub problemem w wątrobą (krem z dyni bez cebuli i pora, ale na wywarze z porem). Dynia jest łagodnym warzywem, które wprowadza się dzieciom już w pierwszym roku życia, jako jedno z pierwszych warzyw.

Krem z dyni:

Składniki:

  • 1,5 kg dyni
  • Marchew 1 sztuka
  • Cebula 2 średnie
  • Por 1 duży

Pietruszka 1 sztuka

Przyprawy:

  • Chilli  szczypta
  • Miód łyżka
  • Słodka papryka
  • Ziele angielskie

Warzywa myjemy i obieramy. Dynię kroimy w kostkę. Włoszczyznę z cebulą gotujemy w około 1,5 litrze wody z zielem angielskim. Czas gotowania około 30 min, aby wywar nabrał smak. Wtedy wkładamy dynię i gotujemy do miękkości. Dodajemy szczyptę chilli, kurkumy, papryki oraz łyżkę płaską miodu. Możemy wyłowić część warzyw- dla osób, które mają problem z wątrobą proponuję wyjąć pora, aby uniknąć dolegliwości. Solimy według uznania.

Ostatnio miałam szczęście kupić wiejski chleb i dużą kromkę zjadłam wraz z ciepłym kremem z dyni.

Pan M., „typowy samiec” wzmocnił zupę wiejską kiełbasą;)

Smacznego!

This year we have a real “Golden Polish Autumn”. We can say that we still have a fairly warm day for this time of year.  Unfortunatelly it is easy to catch a cold, so today I propose to warm up with a typical autumn vegetables – pumpkin.

It is a quite fashionable vegetable at this part of the year. No wonder – nice color, shapely and low-calorie. Pumpkin is not recommended for people suffering from diabetes because of the tendency to increase the sugar in blood ( high glycemic index ), but I recommend to all those who have problems with gastric reflex disease or problem in the liver. Pumpkin is a mild vegetable that is introduced to children’s diet  in the first year of life (as one of the first vegetables).

Cream of pumpkin :

Ingredients:

  • 1.5 kg of pumpkin
  • Carrot 1 piece
  • 2 medium onions
  • 1 large leek
  • Parsley 1 piece

Spices:

  • Chilli pinch
  • Honey spoon
  • Sweet peppers
  • allspice

Wash and peel vegetables. Cut your pumpkin into cubes. Soup vegetables with onions cook in 1.5 liter of water with allspice. Cook about 30 minutes (to brew took a taste). Then put the pumpkin into water and cook until it gets soft . Add a pinch of chilli, turmeric, pepper and a tablespoon of honey. Pick out some vegetables – If you have a problem with the liver, pick out pore or onion .

Add salt to taste if you want.

Recently I was lucky to buy a country bread, so a large slice of bread was eaten with warm cream of pumpkin…Yum!

Mr. M. , „typical male ” reinforced soup with cottage sausage😉

Enjoy!

 

dyniowa