Ludzi można podzielić pod różnym względem. Moim zdaniem jednym z nich jest… dojrzałość banana.

Niektórzy lubią bardzo słodkie dojrzałe z małymi, a nawet dużymi brązowymi plamkami, ale są też amatorzy niedojrzałych czasem jeszcze lekko zielonych – mniej słodkich owoców.

Zielone niedojrzałe banany zawierają dużo opornej skrobi, czyli takiej, która nie jest trawiona w jelicie cienkim. Dopiero w jelicie grubym skrobia ta ulega fermentacji, ale często może to powodować  skręty jelita. Podczas dojrzewania owoców większa część skrobi „przechodzi” w cukier, z tego powodu dojrzałe banany są słodsze i łatwiej trawione, indeks glikemiczny jest wyższy niż banana niedojrzałego.

W mojej kuchni zaległy banany. Skoro są słodkie, czemu nie zastąpić nimi cukru? Spróbowałam!

Przepis prosty jak banan! Mogą go przygotować nawet dzieci.

  • 4 banany
  • 1 kubek płatków owsianych
  • 1 kubek mąki
  • ½ szklanki wody mineralnej
  • 1 szklanka maślanki
  • 5-6 łyżek masła roztopionego
  • Cynamon
  • Słonecznik – garść
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Wszystkie składniki wymieszać z rozgniecionymi widelcem bananami. Polecam zmiksować blenderm, a część bananów wrzuć w drobnych kawałkach. Rozlewamy do foremek. Pieczemy  w 175 oC przez 30-40 min.

bananowe babeczki

People are different from each other. In my opinion, one of the divisions is … mature banana.

Some people like very sweet ripe with small and even large brown spots, but there are also amateurs of immature bananas (sometimes still slightly green – less sweet fruit.

Green unripe bananas contain lots of resistant starch which is not digested in the small intestine. Only in the large intestine, this starch is fermented, but it can cause twisting of the intestine. During ripening the greater part of the starch „passes” in simple sugars, because of this ripe bananas are sweeter and more easily digested, but the glycemic index is higher than a banana immature, and diabetes shouldn’t it them.

 

In my kitchen “overdued” bananas. Talk about sweet, why not replace them sugar? I’ ve tried!

Recipe simple like a banana shape! They can be prepared even children.

  • 4 bananas
  • 1 cup of oatmeal
  • 1 cup flour
  • ½ glass of mineral water
  • 1 cup buttermilk
  • 5-6 tablespoons melted butter
  • cinnamon
  • Sunflower – a handful
  • Baking powder 1.5 tsp

Mix all ingredients with crushed bananas with a fork. I would recommend to mix with blender, and some banana add in small pieces. Pour into molds. Bake at 175 ° for 30-40 minutes.

babeczki bananowe_edytowany-1