Imbir prócz oryginalnego kształtu ma bardzo specyficzny smak.

Niektórzy określają, go pikantnym inni świeżym, ale wszyscy się zgodzą – imbir rozgrzewa.Jego działanie jest znane już od wieków w medycynie chińskiej i indyjskiej:

  1. Wspomaga odporność organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi a nawet grzybiczymi.
  2. Pobudza krążenie – przez co rozgrzewa!
  3. Sprzyja trawieniu
  4. Zmniejsza gęstość śluzu – co sprzyja leczeniu kaszlu.

Ale to co zalecam swoim podopiecznym ze szkół rodzenia – zapobiega mdłościom!

Napar z imbiru lub ssanie plasterka imbiru może ulżyć w nudnościach także przy chorobie lokomocyjnej.

Dziś zmarzłam i ratowałam się tym co miałam w domu. Specjalnie dla Was rozgrzewający „szot”

– łyżeczka tartego imbiru

– mała filiżanka ciepłej wody

– sok z pomarańczy

– plaster pomarańczy

– kapka miodu (dla lubiących słodkości)

Imbir obieramy i ścieramy na tarce i zalewamy gorącą lub ciepłą wodą. Dodajemy sok z ½ pomarańczy. Czekamy aż przestygnie i pijemy. Polecam też do letniego naparu dodać odrobinę miodu.

ginger

Ginger besides the original shape has a very specific taste .

Some define it fresh or spicy, but all agree – ginger warms you from inside . Its effect has been known for centuries in Chinese and Indian medicine:

I

It stimulates blood circulation – so that warms the body!
It stimulates digestion
Reduces the density of mucus – which helps treat coughs.
But this is why I recommend her students from schools giving birth – to prevent nausea!

An infusion of ginger or sucking slice of ginger can relieve nausea as the sickness. Some people feel better biscuit with ginger (but are sweets …)

Today I was cold and I help myself with what I had at home:  Especially for you warming ” szot ”

  • Teaspoon of grated ginger
  •  A small cup of hot water
  •  Orange juice
  •  Slice of orange
  •  Kapka honey ( for those who like sweetness )

Peel the ginger and scrub on a grater and add to hot or warm water. Add the juice of ½ of orange. Wait until it get colder  and drink . I also recommend  add a touch of honey to lukewarm (40 oC) brew.