Coś słodkiego, niebywale czekoladowego, niekoniecznie dietetycznego

W weekend miała odwiedzić mnie przyjaciółka, która uwielbia czekoladowe ciastka. Określamy je „Takie popękane”. Nie mogłam przecież jej nie ugościć taką przyjemnością! Gdy wymieszałam składniki okazało się, że niestety nie może przyjechać, więc ciastka straciły, lecz nie smak, ale proporcje. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, jak mówi przysłowie – faktycznie, ciastka może nie w formie, jaka miała być, ale w smaku – wyśmienite.

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (miseczka umieszczona w garnku z gotującą się wodą, najlepiej, żeby dno nie dotykało wody). W tym czasie ubij jajka z cukrem, dodaj masło. Zmiksuj. Wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej. Na koniec dodaj czekoladę. Ważne, żeby nie była gorąca, aby z mąki nie zrobił się klucha.

Łyżką nałóż na blachę łyżką ciastka. Pamiętaj o odległości 3-5 cm, ponieważ będą w temperaturze się rozpływać.

Czekoladowa pycha!

Something sweet ,incredibly chocolate , not (necessarily) dietary

My friend was supposed to visit me last weekend. She loves special chocholate cookies. We determine these cookies „so cracked”. I had to host her with such sweet surprise! When I mixt ingredients, I turned out that unfortunately she could not come… so cookies lost… not a taste, but proportion. Every cloud has a silver lining, as proverb says – indeed, cookies were not in shape which I had planned, but in the taste – excellent.

• 1.5 cups whole-wheat flour
• 1.5 bittersweet chocolate bars
• 2 tablespoons of cocoa
• 125 g of butter
• 0.5 cups of sugar
• teaspoon baking powder
• 2 eggs

Melt the chocolate in a water bath ( a bowl placed in a saucepan of boiling water, the bottom should not touch the water). During this time, blend eggs with the sugar, after that add the butter. Mix the flour, cocoa and baking powder. Add to eggs mass. Finally, add the chocolate. Important, chocolate may not be hot.  Apply biscuits with a spoon on a baking pan. Between the cookies should be 3-5 cm distance, because they can melt at a temperature of 180 degrees.

Chocolate yummy!

Obrazek