Dużo się mówi o słodyczach bez dodatku cukru. Trudno sobie to wyobrazić, ale z naukowego punktu widzenia nie ma słodyczy bez cukru, chociaż mamy wpływ na to jaki cukier dodamy. Ja użyłam bananów i zrezygnowałam z masła. Dzięki temu moje babeczki są na pewno zdrowsze dla łakomczucha niż klasyczne ciastka z cukierni. Polecam!

  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mąki owsianej lub gryczanej
  • 2 średnie banany
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-5 łyżek otrębów owsianych lub na diecie z glutenem pszennych
  • Szczypta cynamonu
  • 1 jajko

Zimną kaszę rozgniatamy z obranymi bananami jajkiem i sokiem z pomarańczy. Dodajemy do tego mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Aby zagęścić lekko ciasto dodajemy otręby.

Wlewamy do foremek i pieczemy około 50 min w 180 st. Babeczki będą bardzo wilgotne, lekko puddingowe, ale następnego dnia – idealnie wilgotne!

There is much talk about sweets with no added sugar. It’s hard to imagine, but from a scientific point of view there is no sweetness without sugar, although we have an impact on how we add sugar. I’ve used bananas and gave up butter. Thanks to my cupcakes are definitely healthier for the gourmand than traditional cakes with pastry. Enjoy!

  • 3 cups cooked millet
  • 1 cup flour
  • 2 medium bananas
  • ½ cup orange juice
  • 2 teaspoons baking powder
  • 3-5 tablespoons of rye bran
  • pinch of cinnamon
  • 1 egg

Cold millet knead with bananas, egg and orange juice. Add a flour, a baking powder and a cinnamon. Add bran in the end to (eventuallny) thicken a cake mass. Pour into molds and bake about 50 minutes at 180 degrees muffins will be very moist, slightly puddings, but the next day – perfectly moist!

jaglane