Lasagne jest ciężkostrawna? Niekoniecznie…

 

Mam w domu chorego Pana, bez apetytu, aczkolwiek…

Zapytał się o swój stan i Lasagne… cóż…

Lasagne to potrawa włoska. Nazwa pochodzi od makaronu (prostokątnych płatów) , który jest jej składnikiem. Makaron układany jest warstwami na przemian z farszem lub sosem beszamelowym i serem.

Traktowana jest raczej jako danie ciężkostrawne, ale wszystko zależy od sposobu przygotowania i składników.

  • Makaron Lasagne
  • Mięso mielone wołowe 0,5 kg
  • Pomidory w puszce 1 puszka
  • Tymianek
  • Zioła prowansalskie
  • Cebula mała sztuka (dla zdrowego może być więcej)
  • Sól/ pieprz do smaku

 

Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę. Wrzucam na patelnię o grubym dnie i zalewam wodą (aby przykryła cebulę). Duszę pod przykryciem co powiem czas dolewając wody, gdy odparuje. Kiedy cebula będzie szklista wkładam mięso posypuję przyprawami. Mięso puści trochę tłuszczu, ale warto dodawać wody, aby się poddusiło, ale nie wyschło. Na koniec dokładam pomidory z puszki. Mieszam dokładnie, czekam aż woda nieco odparuje. Nastawiam piekarnik na temp. 180 st. Biorę naczynie żaroodporne i układam plastry makaronu, aby przykryły całe dno (jedna warstwa). Wykładam część sosu, aby przykryła makaron , układam kolejne warstwy, aby makaron był ostatnią, dociskam aby sos namoczył makaron . Wkładam do piekarnika na około 30-40 min. Jeśli wierzchnia warstwa będzie sucha można podlewać trochę wodą lub pomidorami.

Ciężkostrawna lasagne?Nie tym razem!
Duszone mięso w wodzie, z duszonymi warzywami i ugotowanym makaronem… bez dodatku tłuszczu. Można? Można!

 

Lasagna is hard to digest ? Really ?

 

I have a sick man at home, with no appetite, but …

He asked about his  health and lasagna (no appetite??) … well …

Lasagna is an Italian dish . The name comes from the pasta ( rectangular sheets of pasta ) . Pasta is laid in layers alternating with stuffing or béchamel sauce and cheese.

It is regarded as a side dish rather hard to digest , but it all depends on the method of preparation and ingredients.

 

  • pasta Lasagna
  • Ground beef 0.5 kg
  • Canned tomatoes 1 can
  • thyme
  • herbs de Provence
  • Onion small piece ( for healthy may be more)
  • Salt / pepper to taste

Peel the onion and cut into cubes. I throw in a pan with a thick bottom and pour water (to covered onion). Soul it undercover. When the onion is glassy, I add the meat and sprinkle them spices. Meat lets go a little fat under the influence of temperature, but should add water to the meat does not dry out.. At the end I add canned tomatoes. Mix thoroughly and wait until the water has evaporated somewhat. Set the oven on at 180 degrees. Arrange the slices of lasagna pasta that covered the entire bottom (one layer). Add some sauce that covered the pasta, put another layer of pasta  (pasta should be the last one). Press the layers to pasta sauce soaked. “Bake” about 30-40 minutes. If the top layer is dry, you can  or tomato souce.

Indigestible lasagne Not this time!

Braised meat in water, with stewed vegetables and cooked pasta … no fat.

Can I? Yes, You can!

lasagne2