Badania wskazują, że rodzice mogą przyczynić się do nadmiernej konsumpcji żywności przez dzieci, serwując im porcje większe od zalecanych. Kwestia wydaje się być oczywista, jednak nie chodzi tutaj o dokarmianie swoich pociech, ale wielkość podstawowych posiłków, jak śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolacja.

W 2013 roku przeprowadzono badanie w Houston w Teksasie. Badanie przeprowadzane było w porze obiadowej  – poproszono rodziców o przygotowanie ich tradycyjnych dań. Celem pracy było zbadanie czy oraz jak ilość żywności, którą spożywają odnosi się do ilości i jakości żywności, którą serwują swoim dzieciom oraz porcji, które dzieci zjadają.

 

Rodziców poproszono o ugotowanie ich tradycyjnych posiłków i podaniu na wystandaryzowanych naczyniach. Dietetycy porównali wszystkie porcje wraz ze szczegółami przygotowania potraw (receptury).

 Wyniki wykazały, że ilość jedzenia podawana dzieciom była związana z ilością, jaką zjadali  rodzice. Dzieci, którym serwowano większe porcje, proporcjonalne do porcji rodziców, zjadały więcej niż dzieci, w których domach podawane były mniejsze porcje.

Wynika z tego, że  nawyki rodziców  są silnie związane z konsumpcją żywności dziecka. Konsekwentnie mniejsze porcje mogą pomóc w kontroli nadwagi lub otyłości.

Biorąc pod uwagę aktywność fizyczną naszych dzieci – dobierajmy odpowiednie porcje. Dzieci, które mają codziennie dużo ruchu mogę jeść więcej, a czy Twoje dziecko dużo się rusza?

Sposób nakłaniania, który jest znany na pewno niektórym z Was – jedz, zobacz jak Tata je i jest silny – niekoniecznie jest słuszne. 

 

Żródło:http://ajcn.nutrition.org/

Obrazek