Kochani! Wesołych, spokojnych i pełnych słońca Świąt:)

Jeśli jeszcze zastanawiacie się co można przygotwać na tę okazję i jeść bez większych wyrzutów sumienia – podaję przepis na PASCHĘ (Paschę Smakfit)

  • ser twarogowy chudy 400 g
  • maślanka do rozdrobnienia sera
  • 2 łyżki miodu
  • kilka daktyli bez pestek
  • skórka pomarańczowa
  • żelatyna 3-4 łyżeczki

W gorącej wodzie rozpuszczam  żelatynę ( w ilości niewielkiej max 100 ml). Kiedy woda będzie stygła miksuję ser na gładko (mielę) z kilkoma daktylami i miodem. Dodaję żelatynę, mieszam bardzo dokładnie.

Na koniec dodaję resztę pokrojonych daktyli i skórki pomarańczowej. Przekładam do foremek silikonowych lub małych miseczek, filiżanek. Odstawiam w chłodne miejsce aż stężeje:)

1 kawałek to ok 125 kcal (tradycyjna pascha 250 kcal)

Smaczego!

 

wielkanoc

 

 

Dear! Merry, peaceful and full of sunshine Easter🙂

If you’re wondering what you can przygotwać for the occasion and eat without too much remorse – I’ve included a provision for the Passover (Pasch Smakfit)

  • lean cottage cheese 400 g
  • buttermilk
  • 2 tablespoons honey
  • a couple of dates, pitted
  • orange peel
  • 3-4 teaspoons gelatin

In hot water, dissolve the gelatin (in an amount small max 100 ml). When the water is cooled did cheese blend smoothly (grind) with a few dates and honey. Add gelatin, mix thoroughly.

Finally, add the rest of the chopped dates and orange peel. Pass the silicone molds or small bowls, cups. Set aside in a cool place until spongy🙂 Before serving, remove from the molds.

1 piece of pascha  – 125 kcal (traditional pascha 250 kcal)
Enjoy it!