Wczoraj moi Rodzice mieli 30 rocznicę ślubu! Wszystkiego najlepszego!

Na tę okazję przygotowałam coś od siebie. Możliwe, że powinien być tradycyjny tort, ale pomyślałam, że formą pośrednią między wykwintnym tortem, a powszednim ciastem będzie sernik.

Klasyczne serniki nie należą do dietetycznych wypieków, ale postarłam się coś z tym zrobić.

Lekki sernik z rabarbarem i polewą czekoladową

  • Ser twargowy chudy 600 g
  • 3 jajka
  • 3 białka
  • miód 6 łyżek
  • 5 lasek rabarbaru
  • Czekolada 1/2 kostki
  • Truskawki – kilka sztuk

Ser twarogowy miksuję na  gładką masę (użyłam do tego blendera) z miodem i żółtkami. Dodaję pokrojony rabarbar. Nagrzewam piekarnik do 170-180 stopni. Ubijam pianę ze wszystkich białek z niewielką ilością soli i delikatnie mieszam z serem. Wlewam do formy i piekę przez około godzinę.

Obrazek

Yesterday, my parents had a 30 year wedding anniversary! All the best!

On this occasion, I prepared something special. Maybe that should be a traditional cake, but I thought that an intermediate form between the exquisite cake, and the cake will be commonplace cheesecake.

Classic Cheesecakes not belong to the dietary pastries, but postarłam to do something about it.

Light cheesecake with rhubarb and chocolate sauce

  • cottage cheese skinny 600 g
  • 3 eggs
  • 3 the white of an egg
  • 6 tablespoons honey
  • 5 sticks of rhubarb
  • Half a bar of chocholate
  • Strawberries – a few pieces

I mix cottage cheese with honey and egg yolks until it  smooth (I used this blender) . I add sliced ​​rhubarb. Preheat oven to 170-180 degrees. The churning foam of all proteins with a little salt and gently mix with cheese. Pour into molds and bake for about an hour.