Trochę chorowałam i od razu przyszła mi ochota na zupę: zdrową, „treściwą” , lekkostrawną i pięknie kolorową:)

Zupa nie barszcz, ale z burakami. Treściwa, lecz mało kaloryczna. Poleciłabym ją osobom w każdym wieku, jednak ostrożnie w przypadku cukrzycy. Przepis jest modyfikacją przepisu mojej Babci, która z kolei zmodyfikowała przepis, który poznała w sanatorium

Z czego:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 średniego selera
  • pół pora
  • garść białej fasoli
  • 1 cebula
  • 4 buraki ćwikłowe
  • sól, pieprz
  • 4 liście laurowe
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka lubczyku
  •  kefir do zabielenia (tylko w diecie z nabiałem)

W jaki sposób:

Fasolę namaczamy przez noc. Warzywa myjemy i kroimy w grube kawałki następnie wkładamy do garnka (bez buraków) i zalewamy 1,5 litrem wody.  Zagotować, po czym dodać przyprawy oraz buraki. Potem na wolnymogniu gotować około 1-1,5 godziny. Kiedy zupa przestynie wlewamy około 1/2 szklanki  kefiru.  Smacznego:)