Kupiłam nowe pojemniki na żywność… i co? Znów nieszczelne.

Myślę, że nikt nie lubi jak w torbie rozlewa się (nawet najsmaczniejszy) sos i pomimo tego, że rozsiewa się przyjemny aromat to … ordynarnie brudzi wnętrze naszej torby lub plecaka.

Dlatego pomyślałam o nowym rowiązaniu, co prawda nieco bardziej czasochłonnym niż zawsze suche i wygodne kanapki, ale moja propozycja nie wymaga stania nad kuchnią, jedynie cierpliwego oczekiwania.

Papryki z nadzieniem jaglano-pietruszkowym

  • Kasza jaglana – szklanka ugotowanej
  • Ser twarogowy chudy – 1/2 szklanki
  • Ser typu oscypek – około 2 łyżek tartego/ można zastąpić parmezanem
  • Natka pietruszki – 1/2 natki
  • Siemię lniane 2 łyżki
  • Sól/ Pieprz do smaku
  • Tymianek
  • Papryki

 

Sposób przygotownia

Ugotuj kaszę. Kiedy kasza ostygnie dodaj ser twarogowy, tarty oscypek oraz zioła. Gotowe nadzienie włóż do papryki – odetnij wierzch i opróżnij nasiona, wypełnij farszem. Rozgrzej piekarnik do 180 oC i wstaw w naczyniu żaroodpornym. Ponieważ farsz jest gotowy, piecz do momentu, kiedy  papryki są wystarczająco dla Ciebie miękkie. Papryka po upieczeniu staję się taka słodka!

 

bez-nazwy-1

I bought new container for food … and what? Again – it leaks! Nobody likes when sauce  spills in bag (even if it is delicious…)  and despite the fact that spreads pleasant aroma, our bag is dirty… That’s why I thought of the new recepie (less runny;),  a bit more time consuming, but only in anticipation.

Peppers stuffed with millet-parsley

  • Millet – cup cooked
  • Lean cottage cheese – 1/2 cup
  • Sheep cheese type cheese – about 2 tablespoons of grated / you can replace the Parmesan cheese
  • Parsley – parsley 1/2 2 tablespoons flaxseed
  • Salt / pepper to taste
  • Thyme
  • Peppers

 

How to make it:

 Cook  millet. When the porridge has cooled, add cottage cheese, grated cheese and herbs. Ready to put the stuffing peppers – cut top and empty the seeds, fill stuffing. Preheat oven to 180 ° C and put in casserole. Since stuffing is ready, bake until the peppers are soft enough for you. Paprika after baking becomes sweeter!