Dziś Tłusty Czwartek i tyle w tym temacie:)

Wiersz Władysława Broniewskiego „Tłusty czwartek”

Góra pączków, za tą górą
tłuste placki z konfiturą,
za plackami misa chrustu,
bo to dzisiaj są zapusty.

Przez dzień cały się zajada,
a wieczorem maskarada:
Janek włożył ojca spodnie,
choć mu bardzo niewygodnie,
Zosia – suknię babci Marty
I kapelusz jej podarty,
Franek sadzy wziął z komina,
Bo udawać chce Murzyna.

W tłusty czwartek się swawoli,
później czasem brzuszek boli.

Specjalnie dla Was zastępstwo pączka lub faworków-  równie słodkie, lecz bez cukru.

I co najważniejsze – nie wymaga czasochłonnego wyrabiania ciasta ( choć SmakFit  w tym roku pokusił się na smażenie 30 pączków:), ani smażenia:)

Zapraszam na TRUFLE DAKTYLOWE ZE SŁONECZNIKIEM:)

  • Daktyle suszone 250 g
  • Slonecznik 5 łyżek
  • Cynamon szczypta

Posypki:

  • kakao
  • wiórki kokoswe
  • suszone buraki (zmielone)

Sposób przygotowania:

Namocz daktyle przez około godzinę w ciepłej wodzie. Odsącz daktyle i zmiel z nasionami słonecznika i szczyptą cynamonu ( ja część uprażyłam na suchej patelni).  Na talerzach rozsyp posypki. Bierz niewielkie porcje masy daktylowej i obtaczaj kulki w posypce…

Włóż do lodówki.  Gotowe.

Smacznego!

Smakfit.pl

Especially for you substitute donuts or "faworki"- equally sweet but without sugar.

And most importantly - does not require time-consuming kneading (although SmakFit attempted to frying 30 donuts this year🙂
I recommend TRUFFLES with dates and sunflower seeds:)
Dried dates 250 g 
5 tablespoons sunflower
a pinch of cinnamon
Topping: 
cocoa 
coco chips 
dried beet ( ground )

Recepies: 
Soak the dates for about an hour in warm water. Drain the dates and grind with sunflower seeds and a pinch of cinnamon ( I roasted seeds on dry frying pan). On the plates spilling sprinkles. Take small portions of a date mass and tossed balls in toppings ... Put the truffles in the refrigerator for a while. Ready? Enjoy!