Szybkie danie do pracy ?

Stostunko często słyszę od Pacjentów, że nie mają czasu na gotowanie, że zdrowe odżywianie jest drogie i czasochłonne.

Oczywiście – może być drogie i czasochłonne… tak samo jak niezdrowe żywienie może być drogie i równie czasochłonne. Zawsze podaję przykład smażenia kotletów – stoisz nad patelnią i czekasz…. czekasz… 5 min… 6 minut, czy już aby przewrócić go na drugą stronę? Uważaj! Oby się nie przypalił! Tyle emocji;)

Jednak jeść trzeba i czemu nie upraszczać sobie życia? Proponuję jedno z moich rozwiązań w wydaniu wegańskim : Potrawka z kaszą albo kasza z sosem warzywnym…

Z czego:

  • 50-60 g fasoli czerwonej (oszczędzając na czasie – użyłam konserwowej)
  • 2 garście pieczarek
  • cebula czerwona – dowolnie
  • marchew – 1 duża sztuka
  • czosnek- 1 ząbek
  • kasza jaglana 1/2 – 3/4 szklanki ugotowanej kaszy
  • rukola
  • pietruszka
  • kurkuma
  • cynamon
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • olej lniany

W jaki sposób?

Myję i obieram warzywa. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucam cebulę z czosnkiem i duszę w niewielkiej ilości wody, następnie, kiedy się zeszkli dodaję pokrojone pieczarki, podlewam wodą, duszę dalej. Następnie dodaję marchew (pokroiłam w słupki), dodaję przyprawy. Duszę wszystko do miękkości.

Podaję z gorącą kaszą posypane rukolą i pietruszką skropione olejem lnianym.

Nie ukrywam, że danie najlepiej smakuje na następny dzień.

Polecam: w endometriozie, zaparciach, anemii, choronie niedokrwiennej serca

 

Fast dish to work?

I often hear from patients that they do not have time to cook or that the healthy nutrition is expensive and time consuming.

Of course - it can be expensive and time consuming ... just as unhealthy diet can be expensive and time consuming too. 
So I give them an example of frying burgers - you are standing overt the fraying pan and waiting... stil waiting for...5 minutes...
 6 minutes or longer to turn over it to the other side? Watch out! Don't burnt it! What a thrill !
However, you need to eat and why not  to simplify your life?
 I propose one of my  "cook solutions" with the release of vegan: Fricassee of porridge or gruel with vegetable sauce... 

INGREDIENTS: 
50-60 grams of red beans (saving on time - I used canned) 
2 handfuls of mushrooms 
red onion - freely
 carrots - 1 large piece
 garlic- 1 clove 
millet 1/2 - 3/4 cooked arugula 
parsley 
turmeric 
cinnamon salt pepper
 rapeseed oil and linseed oil 

How? 
Clean and pick vegetables. Put on the hot pan with a little oil onion and garlic and soul in a little water, then 
sliced mushrooms with little water.Add carrots (chopped into the bars) and spices. Simmer all together until it get soft. 
I serve this dish with hot porridge arugula and parsley sprinkled with linseed oil.