Tym razem pora na klasyczne słodkości… może nie do końca… w wersji SmakFit – mniej kalorycznej, ale na bazie prostych produktów.

Ciasto serowe – półfrancuskie:

spód:

  • mąka 600 g
  • ser twarogowy półtłusty 350 g
  • jaja 2 sztuki
  • masło 100 g  (rozpucić)
  • proszek do pieczenia
  • cukier (ja nie dodałam, ale można)

wierzch:

  • ser twarogowy chudy
  • truskawki

Zagniatamy spód ciasta, jeśli ciasto jest zbyt suche to można dodać trochę więcej wody lub masła.  Ciasto ugniatamy długo, aby odpowiednio napowietrzyć. Dajemy mu odpocząć przez chwilę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Ciasto rozawałkujemy do blachy, wierzch smarujemy zmikoswanym na gładko twarogiem z wodą lub maślanką, dosłądzamy stewią. Układamy na wierz truskawki.

Pieczemy ciasto 35 minut na dolnej półce piekarnika.