Dieta bogatoresztkowa zalecana jest osobom z niektórymi schorzeniami przewodu pokarmowego, a także pacjentkom z endometriozą. Jakie są wskazania, jak ją stosować dowiecie się więcej z mojego artykułu tutaj

-> http://www.smakfit.pl/dieta-bogatoresztkowa/

Przykładem obiadu dla stosujących tę dietę mogą być warzywa faszerowane kaszą, nasionami roślin strączkowych  i … innymi warzywami. Można danie wzbogacić jajkiem lub chudym mięsem. Posypywanie serem dojrzewającym z pewnością zaostrzy smak, ale to spora porcja soli i tłuszczów, więc nie należy przesadzać z takimi rarytasami.

Dla chętnych zapraszam po przepis na obiad:

Cukinia faszerowana kaszą jęczmienną i warzywami

  • Cukinia 1 średnia sztuka
  • Kasza jęczmienna drobna 50 g
  • Oliwki czarne 2 łyżki
  • Pieczarki 5-6 sztuk
  • Pomidory suszone 2-3 sztuki
  • Cebula 1 sztuka (ewentualnie)
  • Papryka ½ sztuki (ewentualnie)
  • Tymianek do smaku
  • Majeranek do smaku
  • Pietruszka, natka do smaku
  • Oliwa do przygotowania

Ugotuj kaszę w wodzie. Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż częściowo wnętrze, pozostawiając trochę farszu. Łódki z cukinii wyłóż na papier do pieczenia i włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 15 minut.

Na rozgrzaną z wodą patelnię wrzuć wnętrze cukinii, uprzednio pokrojone pieczarki, oliwki oraz pozostałe warzywa oraz przyprawy. Podduś do miękkości przez około 10 minut pod przykryciem. W razie czego uzupełnij wodą. Kiedy będą gotowe, dodaj kaszę oraz skrop oliwą. Wszystkie składniki zamieszaj. Napełnij gotowym farszem cukinię i zapiekaj przez około 10 minut.

cukinia faszerowana kaszą i warzywami