Popołudniowa herbatka i o przyjemnościach luźna gadka… przy cieście.
Keks, nie keks, ciasto naszpikowane smacznymi elementami z dużą porcją marchewki. 

Mimo to, nie jest to klasyczne ciasto marchewkowe. Zważywszy na dużą grupę moich Pacjentów przygotowałam ciasto  bez jajek, jednak tym razem z glutenem, poniważ dostałam do przetestowania mąkę z pasturki, ale w wersji bezglutenowej również smakuje wyśmienicie.

Z czego:
500-600 g marchewki
1 szklanka daktyli
1 szklanka nasion słonecznika i sezamu
1 szklanka – 1,5 szklanki mąki, można zastąpić gryczaną
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2- 3/4szklanki mleka owsianego
Cynamon
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Marchew trzemy na tarce na drobnych oczkach. Można odcinąć z niej sił aby ciasto nie było zbyt mokre (i tak będzie), dodajemy resztę składników na koniec mieszając z mlekiem 1/2 szklanki. Jeśli ciast jest zbyt suche dodaj więcej mleka.
Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz przez 50 min w 180 stopniach.