Trochę przerwy, trochę wakacji, nowe doświadczenia i przemyślenia… a wraz z nimi pomysł na  lubiane tradycyjne danie, ale w trosce od najbliżyszych w wersji lżejszej:)

Knedle ze śliwką – bez glutenu i bez jaj!

Z czego:

  • ziemniaki gotowane 600 g
  • kasza jaglana gotowana 3/4 kubka
  • mąka ziemniaczana 1/2 kubka
  • mąka kukurydziana 1/2 kubka
  • siemię lniane 2 łyżeczki zalane ciepłą wodą
  • Śliwki

Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub miksujemy na gładką masę. Kaszę jaglaną również miksujemy, mieszamy z mąką i ziemniakami. Na koniec dodajemy siemię lniane. Zagniatamy ciasto, które będzie trochę lepkie. Odrwyamy kawałki ciasta i formujemy placek, na który kładziemy kawałek wydrylowanej śliwki. Otaczamy owoc ciastem.  Gotujemy wodę z niewielką ilością oleju. Knedle kładziemy do wrzącej wody i gotujemy przez około 5 minut od czasu, kiedy knedle wypłyną na powierzchnię wody.

Smacznego!

Polecam osobom starszym, dzieciom, w endometriozie, w celiaki, w chorobach zapalnych jelit.

 

Ingredients:

boiled potatoes 600 g
millet cooked 3/4 cup
potato flour 1/2 cup
corn flour 1/2 cup
flaxseed 2 teaspoons warm water flooded
plums
Potatoes and millet crushed or mix until smooth. mix all with flour and potatoes. At the end, add flaxseed.
Knead the dough, which should be a little sticky. Take pieces of dough and form a cake like a crumble, than put a pitted plum.
Form dumpling with plum inside. Boil water with a small amount of oil. Dumplings put into boiling water and cook 
for about 5 minutes from the time when the dumplings float to the surface of the water.