Ponieważ dynia była duża zrobiłam coś więcejJ
Lekki deser dyniowy w wydaniu wegańskim oraz tradycyjnym.
– obrana pokrojona dynia około 2 szklanek
– cynamon szczypta
– kurkuma szczypta
– miód lub erytrol łyżeczka
– żelatyna lub pektyna – ilość według instrukcji na opakowaniu. Na pół litra dodał 4 łyżeczki
– mleko roślinne migdałowe lub krowie 1 szklanka
Dynię pieczemy do momentu aż stanie się miękka w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Miksujemy dynię na gładko- na mus, dodajemy przyprawy. Warto robić mus w naczyniu z miarką, aby oszacować ile pektyny lub żelatyny należy użyć. W części podgrzanego mleka rozpuszczamy żelatynę w ilości wskazanej i dodajemy do musu. Przelewamy do miseczek i czekamy do zastygnięcia. Smacznego!
Dodaj komentarz