Ponieważ dynia była duża zrobiłam coś więcejJ

Lekki deser dyniowy  w wydaniu wegańskim oraz tradycyjnym.

– obrana pokrojona dynia około 2 szklanek

– cynamon szczypta

– kurkuma szczypta

– miód lub erytrol łyżeczka

– żelatyna lub pektyna – ilość według instrukcji na opakowaniu. Na pół litra dodał 4 łyżeczki

– mleko roślinne migdałowe lub krowie 1 szklanka

 

Dynię pieczemy do momentu aż stanie się miękka w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Miksujemy dynię na gładko- na mus, dodajemy przyprawy. Warto robić mus w naczyniu z miarką, aby oszacować ile pektyny lub żelatyny należy użyć. W części podgrzanego mleka rozpuszczamy żelatynę w ilości wskazanej i dodajemy do musu. Przelewamy do miseczek i czekamy do zastygnięcia. Smacznego!