Prezentuję Wam banalnie proste w przygotowaniu ciasto z batatów. Przepis jest wypadkową kilku przepisów, które napotkałam i uważam, że jest dobry dla wielu amatorów słodyczy.

Polecam tym, którzy:

  • są na diecie bezglutenowej,
  • są na diecie lekkostrawnej, zatem deser ten jest też dla dzieci
  • mają chorobę wrzodową,
  • cierpią na endometriozę.

Dla wszystkich miłośników słodyczy.

Składniki:

  •  1 kg batatów
  •  1 jajko
  •  2 budynie o smaku waniliowym bez dodatku cukru
  • mleko kokosowe 400 ml
  •  cynamon
  • stewia 3 łyżki

Ugotuj do miękkości obrane i pokrojone bataty. Odlej wodę, ostudź i zmiksuj razem z jajkiem, budyniami, mlekiem kokosowym i stewią. Dodaj olej. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ciasto w 175 stopniach przez 80- 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i poczekaj, aż ciasto ostygnie.

Podawaj z granatem lub truskawkami – ciasto jest słodkie, więc kwaskowaty owoc dobrze się komponuje… a do tego pięknie komponuje kolorystycznie.

Smacznego!

Po więcej pomysłów i porad dietetycznych w różnych schorzeniach zapraszam na www.smakfit.pl