Prezentuję Wam banalnie proste w przygotowaniu ciasto z batatów. Przepis jest wypadkową kilku przepisów, które napotkałam i uważam, że jest dobry dla wielu amatorów słodyczy.
Polecam tym, którzy:
są na diecie bezglutenowej,
są na diecie lekkostrawnej, zatem deser ten jest też dla dzieci
mają chorobę wrzodową,
cierpią na endometriozę.
Dla wszystkich miłośników słodyczy.
Składniki:
1 kg batatów
1 jajko
2 budynie o smaku waniliowym bez dodatku cukru
mleko kokosowe 400 ml
cynamon
stewia 3 łyżki
Ugotuj do miękkości obrane i pokrojone bataty. Odlej wodę, ostudź i zmiksuj razem z jajkiem, budyniami, mlekiem kokosowym i stewią. Dodaj olej. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ciasto w 175 stopniach przez 80- 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i poczekaj, aż ciasto ostygnie.
Podawaj z granatem lub truskawkami – ciasto jest słodkie, więc kwaskowaty owoc dobrze się komponuje… a do tego pięknie komponuje kolorystycznie.
Smacznego!
Po więcej pomysłów i porad dietetycznych w różnych schorzeniach zapraszam na www.smakfit.pl
Joanna Giza-Gołaszewska - dietetyk z wykształcenia i pasji.
Pracuję z pacjentkami z endometriozą, pacjentami ze schorzeniami dietozależnymi głównie takimi jak: insulinooporność, cukrzyca, zapalenia jelit, IBS a także nadciśnienie, miażdżyca, otyłość, nadwaga.
Wszyscy różnimy się od siebie, dlatego każdego Pacjenta traktuję indywidualnie, dzięki czemu osiągają swoje cele dietetyczne.
Zajmuję się również organizowaniem warsztatów dotyczących zdrowego odżywiania.
Tak jak zdrowo gotować, kocham również fotografię, stąd moje potrawy możecie w różnych aranżacjach obejrzeć na blogu lub Instagramie i Facebooku.
Zapraszam!
Dieta to nie tylko odchudzanie - aby żyć trzeba jeść - tylko jak?
Na to pytanie staram się pomóc odpowiedzieć innym.
Dodaj komentarz