Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, jednak jeśli nie można jeść nabiału trzeba radzić sobie inaczej. Dlatego moja propozycja to ciasto z kaszą jaglaną, innymi słowy sernik bez sera, czyli słodka alternatywa w diecie roślinnej.

Z czego:

Masa:

  • Kasza jaglana 125 g
  • Mleko migdałowe 300 ml
  • Daktyle 6 sztuk
  • Rodzynki dowolnie
  • Skórka z pomarańczy (lub skórka pomarańczowa)

Spód:

  • Płatki owsiane 1 – 2 szklanek
  • Banan 1 sztuka dojrzała
  • Tłuszcz kokosowy

Wierzch

  • Awokado
  • Kakao
  • Sok z cytryny

W jaki sposób:

Upraż kaszę na suchej patelni. Zagotuj ją w mleku migdałowym na małym ogniu, do momentu aż wchłonie całe mleko. Kasza niestety przywiera do dna, stąd warto zamieszać, co pewien czas i pilnować faktycznie małego ognia. Zmiksuj ją na gładką masę z dowolną ilością daktyli. Dodaj rodzynki.

Zagnieć ciasto na spód: zmielone na mąkę płatki zagnieć z bananem oraz tłuszczem kokosowym, dodanym takiej ilości, aby ciasto było zwarte. Tłuszcz ma stanowić jedynie spoiwo. Wyłóż na blachę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na około 20 minut, aż spód lekko się zarumieni.

W tym czasie przygotuj wierzch – awokado obierz i zmiksuj z 1-2łyżkami kakao oraz sokiem z cytryny. Bez dodatku cukru masa jest wytrawna i dobrze komponuje się ze słodką masą z kaszy. Jednak to moje odczucie, jeśli lubisz bardzo słodkie dania – dodaj do awokado daktyle.

Kiedy wierz będzie chłodny wyłóż na niego masę, uformuj, a na wierzch wyłóż masę kakaową. Wstaw sernik do lodówki, żeby stężał. Przed podaniem zetrzyj skórę pomarańczową na wierzch.

Smacznego!

 

Cheesecake is one of my favorite cakes, but if you can not eat dairy products You can deal with it differently. 
My suggestion - cake of millet, in other words, cheesecake without cheese, or sweet alternative on plantbased diet.

Ingredients:
Mass:
Millet 125 g
Almond milk 300ml
Dates 6 pieces
raisins freely
Orange peel (or orange peel)

Bottom:
Oatmeal 1 - 2 cups
1 ripe banana art
coconut fat

Top
An avocado
Cocoa
Lemon juice

How:
Roast millet on dry pan. Boil it in almond milk until absorbed all the milk. Groat, unfortunately stick to the bottom, so you've better stir from time to time. 
Mix it to a smooth paste with dates. Add raisins.
Knead the dough:  flour knead flakes with banana and coconut fat, added an amount such that the cake was closed. 
Fat is to be the only binder. Bake it in the oven preheated to 180 ° C for about 20 minutes, until the underside is lightly browned.
During this time, prepare the surface - Peel avocado and blend with 1-2 spoons of cocoa and lemon juice. 
This top without sugar goes together with the sweet mass of cake. However, it is my opinion, so if you like very sweet dishes - add to avocado mass some dates.
When the bottom gets cool, out millet mass on it and the cocoa top. Put the millet cheesecake in the refrigerator so it tensed. 
Before serving, wipe the skin an orange on top.
Bon Appetit!