Sezon rabarbarowo – truskawkowy w pełni.
Do niedawna praktycznie nie znałam rabarbaru w inne formie niż cieście, więc zdecydowałam przetestować w wydaniu dodatku do koktajlu:)
Porcja zaprezentowana przeze mnie pokrywa nawet do 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, antocyjanów – naturalnych barwników w żywności o działaniu prozdrowotonym, więc nie da się ukryć – duża porcja antyoksydantów działąjących przeciwzapalenie, przeciwnowotworowo, oczyszczająco. A do tego porcja wiosennego smaku:)
Z czego:
- truskawki – 1/2 szklanki
- wiśnie – 1/2 szklanki (wykorzystałam mrożone)
- rabarbar 100 g
- burak 1 mały
- woda mineralna
W jaki sposób:
Rabarbar dusimy, dodajemy i miksujemy z owocami. Kotkajl jest słodko – kwaśny, jeśli lubicie słodkie dania możecie lekko dosłodzić, dodając kilka daktyli lub stewię.
Dodaj komentarz