Sezon rabarbarowo – truskawkowy w pełni.

Do niedawna praktycznie nie znałam rabarbaru w inne formie niż cieście, więc zdecydowałam przetestować w wydaniu dodatku do koktajlu:)

Porcja zaprezentowana przeze mnie pokrywa nawet do 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, antocyjanów – naturalnych barwników w żywności o działaniu prozdrowotonym, więc nie da się ukryć – duża porcja antyoksydantów działąjących przeciwzapalenie, przeciwnowotworowo, oczyszczająco. A do tego porcja wiosennego smaku:)

Z czego:

  • truskawki – 1/2 szklanki
  • wiśnie – 1/2 szklanki (wykorzystałam mrożone)
  • rabarbar 100 g
  • burak 1 mały
  • woda mineralna

W jaki sposób:

Rabarbar dusimy, dodajemy i miksujemy z owocami.  Kotkajl jest słodko – kwaśny, jeśli lubicie słodkie dania możecie lekko dosłodzić, dodając kilka daktyli lub stewię.