W upalne dni możemy nie mieć ochoty na ciepłe posiłki. Dobrą alternatywą mogą być chłodniki. Popularny, przynajmniej dla mnie jest chłodnik z botwiną oraz zupa typu „gazpacho”. Dziś pomyślałam o kolejnych smakach, które Wam zaprezentuję.

Chłodnik z pieczonej papryki

– papryka czerwona 4 sztuki

– cebula słodka 2 sztuki

– przecier pomidorowy 4-5 łyżek

– czosnek ½ ząbku

– sok z cytryny

– sól i pieprz do smaku

– wędzona papryka szczypta

Składniki 1-2 porcje

Piekarnik nagrzej do 180 stopni i włóż do niego uprzednio umyte papryki. Piecz dopóki skórka nie będzie zarumieniona a nawet lekko spieczona. Wtedy, wyjmij papryki i włóż do naczynia z przykryciem, albo do torebki foliowej. Kiedy ostygną zdejmij z niej skórę. W tym czasie na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij pokrojoną cebulę. Następnie warzywa zmiksuj ze sobą blenderem, dodaj przyprawy.  Podawaj z pieczywem.  Taki chłodnik możesz również podawać jako sos do przekąsek, gdyż po chwili w lodówce gęstnieje.

Polecam osobom z endometriozą, cukrzycą.

 

Chcesz poznać więcej jakie są produkty dobre dla Ciebie zapraszam do smakfit.plPicsArt_08-07-11.24.33