W upalne dni możemy nie mieć ochoty na ciepłe posiłki. Dobrą alternatywą mogą być chłodniki. Popularny, przynajmniej dla mnie jest chłodnik z botwiną oraz zupa typu „gazpacho”. Dziś pomyślałam o kolejnych smakach, które Wam zaprezentuję.
Chłodnik z pieczonej papryki
– papryka czerwona 4 sztuki
– cebula słodka 2 sztuki
– przecier pomidorowy 4-5 łyżek
– czosnek ½ ząbku
– sok z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– wędzona papryka szczypta
Składniki 1-2 porcje
Piekarnik nagrzej do 180 stopni i włóż do niego uprzednio umyte papryki. Piecz dopóki skórka nie będzie zarumieniona a nawet lekko spieczona. Wtedy, wyjmij papryki i włóż do naczynia z przykryciem, albo do torebki foliowej. Kiedy ostygną zdejmij z niej skórę. W tym czasie na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij pokrojoną cebulę. Następnie warzywa zmiksuj ze sobą blenderem, dodaj przyprawy. Podawaj z pieczywem. Taki chłodnik możesz również podawać jako sos do przekąsek, gdyż po chwili w lodówce gęstnieje.
Polecam osobom z endometriozą, cukrzycą.
Chcesz poznać więcej jakie są produkty dobre dla Ciebie zapraszam do smakfit.pl
Dodaj komentarz