Udało się.  Sprawdzone, więc mogę Wam przekazać obiecane przeze mnie przepisy na zdrowsze święta.

Wczoraj postanowiłam zrobić kapustę z grzybami oraz pierogi z podobnym farszem, aczkolwiek bardziej grzybowym. Udało się, chociaż wciąż uważam, że lepienie pierogów nie jest moim ulubionym zajęciem…

  • Kapusta z grzybami
  • Kapusta kwaszona 3 kg
  • Grzyby suszone 300 g
  • Marchew 1 duża
  • Cebula 1 mała
  • Ziele angielskie
  • Pieprz czarny mielony

Kapustę płuczę po wodą, aby nie była zbyt kwaśna i słona. Warto spróbować jej wcześniej, ponieważ może się okazać, że wcale nie będzie to potrzebne. Opłukaną kapustę wkładam do garnka i podlewam wodą do połowy naczynia. Gotuję na wolnym ogniu. W tym czasie, namoczone przez noc grzyby, płuczę pod wodą  na wypadek, gdyby był w nich jeszcze piasek. Kroję duże kawałki na mniejsze, ponieważ to produkt ciężkostrawny i należy je dokładnie przeżuwać, aby „nie zalegały” w przewodzie pokarmowym.  Dokładam do kapusty. Następnie szatkuję cebulę i marchewkę i dodaję do kapusty.  Na koniec dodaję 5 -7 ziaren ziela angielskiego i około 2 łyżek pieprzu. Kapustę w zasadzie gotuję do momentu, kiedy smak będzie odpowiedni, kapusta będzie miękka. Wczoraj trwało to około 2 godzin, ale na bardzo wolnym ogniu.

Pierogi z kapustą i grzybami (bardzo grzybowe)

Ciasto

  • Mąka pszenna typ 650 ½ szklanki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 2 szklanki
  • Masło 1-2 łyżki
  • Woda (bardzo ciepła) 1-1,5 szklanki

Mąki mieszamy dokładnie ze sobą (możemy lekko posolić) i dodajemy wodę oraz roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Możliwe, że będziecie potrzebowali jeszcze mąki aby ciasto było bardziej plastyczne. Mama mojej Przyjaciółki poleciła mi, aby dać odpocząć ciastu 20 – 30 minut. Zatem przykryłam ciasto ściereczką, aby nie wyschło. W tym czasie zajęłam się farszem.

Farsz do pierogów

  • Kapusta z grzybami
  • Pieczarki 200 g

Na rozgrzaną patelnię wrzuć umyte i pokrojone pieczarki. Zalej wodę i przykryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu. Na koniec dodaj łyżkę masła i wymieszaj razem z kapustą. Woda powinna odparować.

Taki farsz jest gotowy do pierogów.

Ciasto rozwałkuj i wykrawaj kółka. Mniej czasochłonne będzie krojenie kwadratów i lepienie ciasta w kształcie trójkątów (przekątne rogi złącz ze sobą).

Aby ugotować pierogi należy wkładać je do garna z gotującą się wodą i odrobiną oleju (pierogi potem nie będą się zlepiały). Wyjmujemy się kiedy wypłyną na powierzchnię wody.

 

I promised recipes, so here You are:)
Yesterday I decided to make cabbage (Sauerkraut) with mushrooms and dumplings with mushroom’s stuff . I did it with plesure, but I (still) found the dumplings modeling is not my favorite pastime …
 
Cabbage with mushrooms
• Sauerkraut 3 kg
• Dried mushrooms 300 g
• 1 large carrot
• 1 small onion
• Allspice
• Ground black pepper

Rinse sauerkrau under water ( it wouldn’t  be too sour and salty). It’s worth trying it before, because you may find that it will not need it. Rinsed sauerkraut put into the pot. Pour water into the half of the pot.  At this time, soaked overnight mushrooms, rinse under water, in case it has still sand in them. Cut large pieces into smaller, because it „hard to digest” product and should be thoroughly chewed, not to „littered” in the digestive tract. Add them to the cabbage. Then chop the onion and carrot and add to cabbage. Finally, add 5 -7 grains allspice and about 2 tablespoons of pepper. Basically cabbage cook until the taste will be the right and the cabbage is tender. Yesterday, it took me about 2 hours, but was simmering very gently.

Dumplings with cabbage and mushrooms (a fungus)
Cake

  • Wheat flour type 650 ½ cup
  • Whole wheat flour 2 cups
  • 1-2 tablespoons butter
  • Water (very hot) 1-1.5 cups

Flour mix thoroughly together (you can add a salt) and add water, and melted butter. Knead the dough. It may be that you need more flour for the dough to be more plastic. My best friend’s Mom, instructed me to give the dough a rest 20 – 30 minutes. Therefore, I covered the cake with a cloth so as not to dry out. At that time, I got involved in the stuff.

Stuff

  • Cabbage with mushrooms
  • Mushrooms 200g

Put washed and sliced mushrooms on the hot pan. Pour water and cover with a lid. Simmer gently. Finally, add a tablespoon of butter and mix with cabbage. The water should evaporate.
This stuffing is ready for dumplings.

Roll out the dough on a floured countertop and cutting wheels by glass. It takes less time when we cut and past squares dumplings in the form of triangles (diagonal corners connections with each other).
To cook the dumplings, insert them into a pot with boiling water and a little oil (dumplings will not stick together). Pull them out when they float to the surface of the water.