Wiele osób rezygnuje w diecie z nabiału, które jest źródłem wapnia w diecie. W takim przypadku, czym możemy go zastąpić?
Na rynku dostępne są mleka roślinne, na przykład owsiane, migdałowe, ryżowe. Jednak doskonałym źródłem wapnia w diecie bezmlecznej jest przecież
mak! O to jedna z moich propozycji na słodkie drugie śniadanie, tym razem słodycz bez cukru:)
Z czego:
szklanka maku
100 g daktyli
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki pestek słonecznika i dyni
W jaki sposób:
Mak namocz w wodzie przez noc, daktyle również, jednak nie wymagają tyle czasu ile mak. Szybko pęcznieją w wodzie.
Przed przygotowaniem odcedź mak, daktyle i zmiksuj z częścią pestek i siemienia. Masa powinna być kleista. Dodaj resztę nasion.
Uformuj batoniki, moje mają mniej więcej 2-3 cm. Dobrze jest formować je mokrymi dłońmi, wtedy masa nie klei się do rąk:)
Przechowuj w lodówce.
Joanna Giza-Gołaszewska - dietetyk z wykształcenia i pasji.
Pracuję z pacjentkami z endometriozą, pacjentami ze schorzeniami dietozależnymi głównie takimi jak: insulinooporność, cukrzyca, zapalenia jelit, IBS a także nadciśnienie, miażdżyca, otyłość, nadwaga.
Wszyscy różnimy się od siebie, dlatego każdego Pacjenta traktuję indywidualnie, dzięki czemu osiągają swoje cele dietetyczne.
Zajmuję się również organizowaniem warsztatów dotyczących zdrowego odżywiania.
Tak jak zdrowo gotować, kocham również fotografię, stąd moje potrawy możecie w różnych aranżacjach obejrzeć na blogu lub Instagramie i Facebooku.
Zapraszam!
Dieta to nie tylko odchudzanie - aby żyć trzeba jeść - tylko jak?
Na to pytanie staram się pomóc odpowiedzieć innym.
Dodaj komentarz