Wiele osób rezygnuje w diecie z nabiału, które jest źródłem wapnia w diecie. W takim przypadku, czym możemy go zastąpić? 
Na rynku dostępne są mleka roślinne, na przykład owsiane, migdałowe, ryżowe. Jednak doskonałym źródłem wapnia w diecie bezmlecznej jest przecież 
mak! O to jedna z moich propozycji na słodkie drugie śniadanie, tym razem słodycz bez cukru:)

Z czego:
szklanka maku
100 g daktyli
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki pestek słonecznika i dyni

W jaki sposób:
Mak namocz w wodzie przez noc, daktyle również, jednak nie wymagają tyle czasu ile mak. Szybko pęcznieją w wodzie.
Przed przygotowaniem odcedź mak, daktyle i zmiksuj z częścią pestek i siemienia. Masa powinna być kleista. Dodaj resztę nasion.
Uformuj batoniki, moje mają mniej więcej 2-3 cm. Dobrze jest formować je mokrymi dłońmi, wtedy masa nie klei się do rąk:)

Przechowuj w lodówce.