Kilka dni chłodnego lata i od razu przyszła ochota na cieplejsze dania.

Tym razem proponuję skorzystanie z warzyw. Dużej ilości!

Danie proste w przygotowaniu i nie wymaga dużego zaangażowania. Dowód na to, że nie trzeba stać nad patelnią i przewracać kotlety:)

Z czego:

  • Bakłażan
  • Cukinie 2 sztuki
  • Cebula czerwona
  • Papryka 2 sztuki (wykorzystałam zieloną)

Warzywa myjemy. Bakłażan pokrój w kostkę i obsyp solą, po czym pozostaw na sitku, aby puścił wodę. W tym czasie pokrój paprykę, cukinię i cebulę.

Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu i dodaj paprykę , kiedy się przyrumieni, dodaj cebulę icukinię. Warzywa duś po przykryciem. Na koniec opłucz z soli bakłażana, odsącz z wody lekko go uciskając  i dodaj do warzyw.  Dodaj pieprz, curry oraz czosnek. Gotuj, dopóki warzywa nie zmiękną.

Propnuję dodać liście tymianku, które dodadzą przyjemnej świeżej nuty.  Smacznego!

Polecam osobom z endometriozą, cukrzycą, zaparaciami, jelitem drażliwym.