Kilka dni chłodnego lata i od razu przyszła ochota na cieplejsze dania.
Tym razem proponuję skorzystanie z warzyw. Dużej ilości!
Danie proste w przygotowaniu i nie wymaga dużego zaangażowania. Dowód na to, że nie trzeba stać nad patelnią i przewracać kotlety:)
Z czego:
- Bakłażan
- Cukinie 2 sztuki
- Cebula czerwona
- Papryka 2 sztuki (wykorzystałam zieloną)
Warzywa myjemy. Bakłażan pokrój w kostkę i obsyp solą, po czym pozostaw na sitku, aby puścił wodę. W tym czasie pokrój paprykę, cukinię i cebulę.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu i dodaj paprykę , kiedy się przyrumieni, dodaj cebulę icukinię. Warzywa duś po przykryciem. Na koniec opłucz z soli bakłażana, odsącz z wody lekko go uciskając i dodaj do warzyw. Dodaj pieprz, curry oraz czosnek. Gotuj, dopóki warzywa nie zmiękną.
Propnuję dodać liście tymianku, które dodadzą przyjemnej świeżej nuty. Smacznego!
Polecam osobom z endometriozą, cukrzycą, zaparaciami, jelitem drażliwym.
Dodaj komentarz