Kolejna słodka nowość w kuchni SmakFitu przemyślana dla tych, którzy muszą zrezygnować z nabiału. Próba wykorzystania składnika, z którego do niedawna umiałam zrobić tak zwane „nic”, a mówię tym razem o tofu. Kolega zażartował ostatnio (nie – spróbował, więc nie wie;), że „to fu, a to inne dobre”, ale Koleżanka wycedziła między kolejnymi kęsami, delektując się „wyraziście” – nie wiesz co mówisz:)

Otóż przygotowałam serniczki z tofu:

Składniki:

  • Tofu naturalne 600 g
  • Budyń śmietankowy bez cukru 2 opakowania
  • Daktyle
  • Czekolada gorzka (można użyć wegańskiej)
  • Woda

Tofu mielę na gładką masę z namoczonymi uprzednio daktylami, do tego dodaję budyń rozpuszczony w  1 szklance wody. Masy już nie miksuję na gładko, ale mieszam łagodnie łyżką. Piekę około 40 minut w 180 st.

Ważne aby babeczki dobrze się wystudziły, łatwiej wyjdą z foremek. Przechowuj w lodówce do 3 dni. Im dłużej tym babeczki będą bardziej suche, co niekoniecznie jest oczekiwane w doznaniach smakowych;)

Smacznego!

tofu babeczki

Another sweet novelty in the Smakfit kitchen f0r those who has eliminated dairy products from diet.  I’ve made a attempt to use magic food ingredient, which until recently I’ ve used to cook  „nothing special”… Tofu!

Today I present tofu. My friend  joked (but he did not try, so he did not know;),  „that fu, and that other good”, but colleague spat between bites, savoring „clearly” – you do not know what you’re talking about 🙂 Well, I prepared cheesecakes with tofu;

Ingredients:

  • Natural Tofu 600 g
  • Creamy pudding  powder without sugar 2 packages
  • Dates
  • Bitter Chocolate (you can use a vegan)
  • Water

Mix tofu to a smooth paste with soaked dates.  Add a pudding powder dissolved in a one glass of water .  Mix it gently with a spoon. Bake it about 40 minutes at 356 F.

It is important to cool down muffins enough, becaouse it is easier to come out from the cake- molds. Chill in refrigerator up to 3 days.

Bon Appetit!