Kolejna słodka nowość w kuchni SmakFitu przemyślana dla tych, którzy muszą zrezygnować z nabiału. Próba wykorzystania składnika, z którego do niedawna umiałam zrobić tak zwane „nic”, a mówię tym razem o tofu. Kolega zażartował ostatnio (nie – spróbował, więc nie wie;), że „to fu, a to inne dobre”, ale Koleżanka wycedziła między kolejnymi kęsami, delektując się „wyraziście” – nie wiesz co mówisz:)
Otóż przygotowałam serniczki z tofu:
Składniki:
- Tofu naturalne 600 g
- Budyń śmietankowy bez cukru 2 opakowania
- Daktyle
- Czekolada gorzka (można użyć wegańskiej)
- Woda
Tofu mielę na gładką masę z namoczonymi uprzednio daktylami, do tego dodaję budyń rozpuszczony w 1 szklance wody. Masy już nie miksuję na gładko, ale mieszam łagodnie łyżką. Piekę około 40 minut w 180 st.
Ważne aby babeczki dobrze się wystudziły, łatwiej wyjdą z foremek. Przechowuj w lodówce do 3 dni. Im dłużej tym babeczki będą bardziej suche, co niekoniecznie jest oczekiwane w doznaniach smakowych;)
Smacznego!
Another sweet novelty in the Smakfit kitchen f0r those who has eliminated dairy products from diet. I’ve made a attempt to use magic food ingredient, which until recently I’ ve used to cook „nothing special”… Tofu!
Today I present tofu. My friend joked (but he did not try, so he did not know;), „that fu, and that other good”, but colleague spat between bites, savoring „clearly” – you do not know what you’re talking about 🙂 Well, I prepared cheesecakes with tofu;
Ingredients:
- Natural Tofu 600 g
- Creamy pudding powder without sugar 2 packages
- Dates
- Bitter Chocolate (you can use a vegan)
- Water
Mix tofu to a smooth paste with soaked dates. Add a pudding powder dissolved in a one glass of water . Mix it gently with a spoon. Bake it about 40 minutes at 356 F.
It is important to cool down muffins enough, becaouse it is easier to come out from the cake- molds. Chill in refrigerator up to 3 days.
Bon Appetit!
Dodaj komentarz