Kolory w codziennej diecie odgrywają cenną rolę:
- naturalne barwniki w warzywach, owocach to częściowo witaminy na przykład kolor żółty świadczy o obecności karotenoidów, które chronią przed nowotworami, kolor fioletowy to przeciw utleniające substancje jak antocyjany, czerwony zawdzięczamy między innymi likopenowi, antocyjanom o właściwościach również przeciwnowotworowych, ale i przeciwzakrzepowych, dbając o dobry stan układu krwionośnego (w tym serca)
- uatrakcyjniają wizualnie potrawę, dzięki czemu pobudzają apetyt i nawet niejadki chętniej zjadają posiłek
Co: Prezentuję paprykę faszerowaną warzywami
Z czego:
- papryka
- zielony groszek (świeży lub mrożony)
- cebula ze szczypiorkiem
- pomidor 2 sztuki małe
- cukinia 1 duża sztuka
- marchewka
- tymianek
- rozmaryn
- cząber
- oregano
- sól i pieprz
W jaki sposób:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj warzywa: obierz cebulę i pokrój. Podduś na patelni z wodą, dodaj zielony groszek, drobno pokrojoną marchew, cukinię, pomidora. Dodaj przyprawy. Duś do momentu, kiedy sos trochę odparuje. Paprykę przekrój na pół, aby powstały miseczki. Nałóż farsz i zapiekaj przez około 15-20 minut. Podaj skropione olejem (polecam lniany) z pietruszką i koprem.
Smacznego!
Polecam dla osób z endometriozą, miażdżycą, nadciśnieniem, z zaparciami, anemią oraz dla każdej osobie zdrowej.
Dodaj komentarz