Kolory w codziennej diecie odgrywają cenną rolę:

  • naturalne barwniki w warzywach, owocach to częściowo witaminy na przykład kolor żółty świadczy o obecności karotenoidów, które chronią przed nowotworami, kolor fioletowy to przeciw utleniające substancje jak  antocyjany, czerwony zawdzięczamy między innymi likopenowi, antocyjanom o właściwościach również przeciwnowotworowych, ale i przeciwzakrzepowych, dbając o dobry stan układu krwionośnego (w tym serca)
  • uatrakcyjniają wizualnie potrawę, dzięki czemu pobudzają apetyt i nawet niejadki chętniej zjadają  posiłek

Co: Prezentuję paprykę faszerowaną warzywami

Z czego:

  • papryka
  • zielony groszek (świeży lub mrożony)
  • cebula ze szczypiorkiem
  • pomidor 2 sztuki małe
  • cukinia 1 duża sztuka
  • marchewka
  • tymianek
  • rozmaryn
  • cząber
  • oregano
  • sól i pieprz

W jaki sposób:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj warzywa: obierz cebulę i pokrój. Podduś na patelni z wodą, dodaj zielony groszek, drobno pokrojoną  marchew, cukinię, pomidora. Dodaj przyprawy. Duś do momentu, kiedy sos trochę odparuje. Paprykę przekrój na pół, aby powstały miseczki. Nałóż farsz i zapiekaj przez około 15-20 minut. Podaj skropione olejem (polecam lniany) z pietruszką i koprem.

Smacznego!

Polecam dla osób z endometriozą, miażdżycą, nadciśnieniem, z zaparciami, anemią oraz dla  każdej osobie zdrowej.

smakfit poradnictwo dietetyczne