Wakacje można spędzać na wiele sposobów, ale to co łączy każdą z form to kwestia wyżywienia. O ile w ofercie wielu hoteli i restauracji możemy wybierać spośród wielu możliwości, to spędzając urlop na łonie natury, na przykład na żaglach, jak ja, musimy się sami zorganizować.

Biwakowicze jedzący mięso często jadają kiełbasy z ogniska, a wegetarianie? Nie lada wyzwaniem mogą okazać są posiłki wegetariańskie lub wegańskie. Dobrym i na pewno popularnym w przeszłości rozwiązaniem były tradycyjne „weki”, które mogą bardzo ułatwić życie wegenom.

Przedstawiam Wam rozwiązanie dla wegetarian i wegan.

Fasolka w sosie pomidorowym

  • Fasola biała typu Jaś szklanka
  • Pomidory 5 sztuk
  • Cebula 2 sztuki pokrojone w piórka
  • Czosnek ząbek
  • Kminek
  • Przecier pomidorowy 200 ml

Fasolę namocz w wodzie przez noc.  Następnego dnia ugotuj zalewając taką ilością wody 1:1, dodaj do tego pokrojone pomidory i 200 ml przecieru. Następnie dodaj resztę składników i gotuj do miękkości przez około 1.5 godziny.

Fasolka w pomidorach to cenne źródło białka, węglowodanów złożonych, a także żelaza i likopenu… i do tego sycące danie na dłuższy czas, pomaga zaspokoić duży głód nawet bardzo „wymagającym” żeglarzom:)

Potrzebujesz więcej zaleceń? Zapraszam do http://www.smakfit.pl

PicsArt_08-30-09.59.44