O mojej miłości do natury wie już prawie każdy. Niesamowite jest to, jak wiele zdrowych skarbów oferuje człowiekowi natura. W tym roku obrodziła nam czereśnia dużymi owocami a co ciekawe dość kwaskowatymi, mimo to słodkimi.  Zjadłam ich dużo w tak zwanymi  „międzyczasie” , ale chodziło mi po głowie pewne połączenie, które ze względów estetycznych bardzo mi się podoba, mianowicie mieszanie barw białej z czerwoną… możliwe, że na percepcję estetyki  wpływa podświadomie mój patriotyzm, kto wie…?;)

Dziś proponuję Wam „sernik” na zimno z czereśniami. Poleciłabym go osobom, które dbają o smukłą sylwetkę, a jednocześnie tym, którzy z różnych względów są na diecie wysokobiałkowej (na przykład osoby wyniszczone chorobą, w okresie rekonwalescencji)

Co:  Nie taka dieta straszna jak ją malują  – sernik na zimno z czereśniami

Z czego:

  • Ser twarogowy chudy lub półtłusty 400 g
  • Żelatyna – 4-5 łyżeczek
  • Miód rzepakowy/akaccjowy – łyżka lub stewia
  • Czereśnie – garść

 

W jaki sposób:

Na początku dryluję czereśnie. Rozpuszczam żelatynę w  100-150 ml wody, kiedy ostygnie dodaję do sera i mieszam z miodem. Ser można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko, aby masa była jednolita. Osobiście lubię grudki w twarogu, więc dokładnie rozgniatam widelcem.  Masa jest zbita. Wykładam do salaterki ser i układam czereśnie na nim, niektóre owoce wciskając w masę.  Zostawiam do zastygnięcia w chłodnym miejscu.

serniczek2.jpg

Almost everyone knows about my love for nature. It is amazing that  nature offers a lot of healthy treasures. There  has been a good crop of wild cherries-  interestingly slightly sour, but also sweet. Many of them I ate in the so-called „Meanwhile,”, but I was thinking about something else… I really like mixing colors, specially  white with red .

Today, I propose you cold cheesecake with cherries. I would recommend it to people who care about the slender figure, and those who for various reasons are on high protein diet (for example, people destroyed illness, during convalescence)

 

What: Not such a diet terrible as it paint – cold cheesecake with cherries

 

Ingredients

  • Cottage cheese or half-fat skinny 400 g
  • Gelatin – 4-5 teaspoons
  • Rape honey / acacia – spoon or stevia
  • Cherries – a handful

 

How to make it:

At the beginning pit all cherries. Dissolve gelatine in 100-150 ml of water and cool add to cheese. Mix with honey. The cheese can be mixed with blender or rub through a sieve- mass will be plain. Personally, I like lumps of cottage cheese, so I just  crushed / mashed  it with a fork. The mass is compacted.

Put the cottage-cheese mass into a bowl and add cherries – I press some of fruits  deep into the mass . Put in  cool place and wait untill cake conteal.