O mojej miłości do natury wie już prawie każdy. Niesamowite jest to, jak wiele zdrowych skarbów oferuje człowiekowi natura. W tym roku obrodziła nam czereśnia dużymi owocami a co ciekawe dość kwaskowatymi, mimo to słodkimi. Zjadłam ich dużo w tak zwanymi „międzyczasie” , ale chodziło mi po głowie pewne połączenie, które ze względów estetycznych bardzo mi się podoba, mianowicie mieszanie barw białej z czerwoną… możliwe, że na percepcję estetyki wpływa podświadomie mój patriotyzm, kto wie…?;)
Dziś proponuję Wam „sernik” na zimno z czereśniami. Poleciłabym go osobom, które dbają o smukłą sylwetkę, a jednocześnie tym, którzy z różnych względów są na diecie wysokobiałkowej (na przykład osoby wyniszczone chorobą, w okresie rekonwalescencji)
Co: Nie taka dieta straszna jak ją malują – sernik na zimno z czereśniami
Z czego:
- Ser twarogowy chudy lub półtłusty 400 g
- Żelatyna – 4-5 łyżeczek
- Miód rzepakowy/akaccjowy – łyżka lub stewia
- Czereśnie – garść
W jaki sposób:
Na początku dryluję czereśnie. Rozpuszczam żelatynę w 100-150 ml wody, kiedy ostygnie dodaję do sera i mieszam z miodem. Ser można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko, aby masa była jednolita. Osobiście lubię grudki w twarogu, więc dokładnie rozgniatam widelcem. Masa jest zbita. Wykładam do salaterki ser i układam czereśnie na nim, niektóre owoce wciskając w masę. Zostawiam do zastygnięcia w chłodnym miejscu.
Almost everyone knows about my love for nature. It is amazing that nature offers a lot of healthy treasures. There has been a good crop of wild cherries- interestingly slightly sour, but also sweet. Many of them I ate in the so-called „Meanwhile,”, but I was thinking about something else… I really like mixing colors, specially white with red .
Today, I propose you cold cheesecake with cherries. I would recommend it to people who care about the slender figure, and those who for various reasons are on high protein diet (for example, people destroyed illness, during convalescence)
What: Not such a diet terrible as it paint – cold cheesecake with cherries
Ingredients
- Cottage cheese or half-fat skinny 400 g
- Gelatin – 4-5 teaspoons
- Rape honey / acacia – spoon or stevia
- Cherries – a handful
How to make it:
At the beginning pit all cherries. Dissolve gelatine in 100-150 ml of water and cool add to cheese. Mix with honey. The cheese can be mixed with blender or rub through a sieve- mass will be plain. Personally, I like lumps of cottage cheese, so I just crushed / mashed it with a fork. The mass is compacted.
Put the cottage-cheese mass into a bowl and add cherries – I press some of fruits deep into the mass . Put in cool place and wait untill cake conteal.
Dodaj komentarz